Zoran Keserović: Voćarstvo je svetla tačka u poljoprivredi Srbije

„Voćarstvo je doživelo ekspanziju u poslednjih nekoliko godina u Srbiji, a tri vrste su najzastupljenije, i to su: malina, jabuka i višnja“, rekao je profesor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu tokom Međunarodnog dana voćara, koji je organizovan prvi put u okviru ovogodišnje smotre agrara u Novom Sadu.

Međunarodni dan voćara organizovan je prvi put u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Profesor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu je tom prilikom rekao da je voćarstvo doživelo ekspanziju u poslednjih nekoliko godina u Srbiji, a da su tri vrste najzastupljenije, i to su: malina, jabuka i višnja. „Postoji svetla tačka u poljoprivredi i to je voćarstvo. Jedna od najisplativijih vrsta je borovnica, a primećeno je i veliko interesovanje u proizvodnji lešnika„, rekao je Keserović.

Godišnji rod je po njegovim rečima prošle godine bio 1,4 miliona tona, a najveća proizvodnja je pod šljivom i to 500.000 tona.  

U voćarstvu potrebno uvođenje novih tehnologija i udruživanje

Najveći problemi u voćarstvu su svakako kako je Keserović naglasio uvođenje novih tehnologija, ali i nedostatak udruživanja. 

Kod nekih voćnih vrsta uveli smo nove tehnologije, ali recimo kod kruške, lešnika i oraha nismo. Ono što nedostaje prozivođačima je svest o udruživanju, i ona mora biti veća„, rekao je Keserović. Predložio je da se ubuduće na Poljoprivrednom sajmu jedna hala odredi za voćare kako bi bili na istom mestu. 

Hladno vreme i mraz, su poslednjih nekoliko dana kako je pojasnio uticali na voće, što će svakako da se odrazi na rod. 

Izvezeno više od 440 hiljada tona u vrednosti od blizu 600 miliona dolara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, rekao je tom prilikom da je ova manifestacija okupila proizvođače iz cele Srbije, predstavnike voćarskih zadruga, nauke i struke, domaće stručnjake ali i eksperte u proizvodnji voća iz Italije.

“ U 2018. godini proizveli smo preko 1,4 miliona tona voća, što je za 17 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Od tih 1,4 miliona tona, izvezeno je preko 440 hiljada tona u vrednosti od blizu 600 miliona dolara„, izjavio je Radojević.

Startap programom do mladih voćara 

Radojević je, govoreći o merama podrške Sekretarijata, kojim se dodatno podržava voćarstvo, podsetio da je za nepune tri godine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu subvencionisao i, zajedno sa poljoprivrednicima, investirao u protivgradnu zaštitu preko 1,3 milijarde dinara, što je doprinelo da sada pod protivgradnim mrežama imamo novih preko 900 hektara zasada, dok je u sisteme za navodnjavnje investirano 2,7 milijardi dinara, te sada pod sistemima za navodnjavanje imamo novih preko 16.000 hektara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je ukazao i na značaj startap programa, kao izuzetno značajnu meru, u okviru koje su se mnogi mladi poljoprivrednici odlučili za započinjanje voćarske proizvodnje koja, kako je resorni sekretar naglasio, ima prioritet u odnosu na one manje intenzivne linije poljoprivredne proizvodnje.

Eksperti iz Italije o biološkoj proizvodnji voćnih vrsta

Međunardnom danu voćara prisustvovali su i eksperti iz Italije, koji su govorili o razvoju kooperativa i o prelasku sa konvencionalne proizvodnje na integralni koncept proizvodnje voća, kao i o biološkoj proizvodnji voćnih vrsta.

Organizatori su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, revija „Dobro jutro“ koja izlazi u okviru „Dnevnika“ AD i Novosadski sajam.

Izvor Agroklub.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*