Zanatska piva – šansa za biznis?

Tradicija ispijanja piva u Srbiji je duga, a osim velikih pivara, sve više se javlja i onih manjih, zanatskih. Ova piva prave se po jedinstvenom receptu svakog pivara, kombinujući ukuse. Jedan od njih je i Siniša Nikolić iz Bečeja.

Pivo sa ukusom voća

Ideju je dobio nakon što je posetio „Susret kućnih pivara“ u Beogradu. Nakon degustacije nekoliko desetina piva, najviše mu se dopala kombinacija đumbir, rendana kora narandže grejpfrut. Krenuo je u sopstvenu proizvodnju sa kapacitetom od 20 litara. Prvo i drugi pivo je bacio, a nakon konsultovanja sa onima koji imaju više iskustva – uspeo je.

„Pivo se pravi od četiri sastojka: vode, ječmenog slada, pivskog kvasca i hmelja, a oplemenjuje se voćem i začinima. Izgleda jednostavno, međutim, nije baš tako. Ima i tu niz tajni, a kada se pivo skuva, neophodno je da odleži 45 do 55 dana. Tek tada je spremno za konzumaciju u svom punom ukus“, rekao je Nikolić za Dnevnik.

Za zaradu potreban konstantan rad

Danas ima kapacitet od oko 70 litara, a pivo kuva dva puta mesečno, za svoju dušu i prijatelje. Smatra da onaj ko želi da zaradi, mora da radi 10 sati svakoga dana na ovome, da posećuje manifestacije, da se edukuje i da ulaže.

Foto: Martin Garrido / Flickr

Izvor:  www.agroklub.rs Autorka Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*