Viljan – od vina do najfascinantnije evropske priče

Mađarski gradić Viljan (Villány) ima svega 2.500 stanovnika, ali godišnje beleži posetu (i noćenja) 60.000 turista. Koja je tajna gradića koji se nalazi u blizini hrvatske granice? Odgovor je vino, odnosno vinski turizam, koji su razvili do te mere da su danas jedna od najfascinantnijih evropskih priča.

Svoju vinsku priču temelje na kaberne franu(cabernet franc), sorti koja najbolje rezultate daje u Evropi, a koji je dom pronašao upravo na jugu Mađarske. Tamo je, saznali smo, „pokazao pravo lice“.


Željko Garmaz i Zoltan Đefri

„Do kraja 80-ih godina prošlog veka nisu postojale privatne vinarije. Smelo se imati samo 25 hektara vinograda. Režim je potom postao tolerantniji i polako su se počele otvarati vinarije. Prvi su u Viljanu počeli flaširati vino, čiju je vrednost prepoznala Budimpešta“, otkrio je Zoltan Đerfi (Zoltan Gyorffy) na nedavno održanom festivalu vina „WineOs“ u Osijeku.

Prvi uveli zaštitu i kontrolu porekla

Viljan je 1994. godine osnovao prvi vinski put, a danas, kada se govori o crnom vinu, 90% ljudi u Mađarskoj će prvo pomisliti na ovaj gradić. Od 1990. do 2010. uzgajali su brojne sorte, isprobavali, no kako je kaberne fran davao najbolje rezultate, odlučili su druge sorte smanjiti u njegovu korist.

„Ne možemo reći da smo vinogorje u kojem uspeva sve. Zato smo osmislili piramidu: baza je portugizer, a na vrhu je kaberne fran“, dodao je Zoltan.

Viljan je prvi uveo zaštitu i kontrolu poreklavina, a odlučili su se da zadrže i plaćanja naknade za marketing, koja je do pre sedam godina bila obavezna na prostoru cele Mađarske. Godišnje tako skupe 100.000 evra, koje koriste za gostovanja na brojnim vinskim manifestacijama, ali i za organizaciju vinskih festivala koje se svaki mesec održavaju u ovom mestu.

„Ključ uspeha je u tome da svugde idemo zajedno i zajednički prikazujemo sve naše vinare i njihova vina. Došli su nam i vinari sa jednim ili dva hektara, jer i njih zanima priča sa kaberneom“, naglasio je Zoltan, dodajući da je danas pod etiketom kaberne fran 35 vinara. Zanimljivo, 85% proizvedenog vina cabernet franca u vinogorju Viljan popije se u Mađarskoj, tek 15% namenjeno je izvozu.

Cena vina od 12 do 70 evra

premium varijanti proizvedu 150.000 boca, što dodaje, nije neka velika količina, ali svake godine belže rast proizvodnje. Poslednjih godina, dodao je Zoltan, Argentina pokušava da bude prepoznatljiva po kaberne franu, te su zasadili 400 hektara. Ipak, dok kod njih ono čini 1% vinogorja, 2.500 hektara u mađarskom Viljanu pod ovom sortom označava znači 15%.


Vinogorje Viljan

Viljan je vinsku priču spojio i s umetnošću, pa su i bačve koje koriste prava umetnička dela, koje turisti rado dolaze da vide. Cena vina kreće se od 12 evra do 70 evra, a da tradicija proizvodnje seže i 120 godina u prošlost, dokaz su pronađene zazidane boce iz 1896. godine!

Foto: BeJan / Pixabay; Željka Rački-Kristić

Izvor: agroklub.rs      Autorka Željka Rački-Kristić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*