Uskoro konkurs za mlade poljoprivrednike Vojvodine

Jedan poljoprivrednik moći će da dobije million i 200.000 dinara. Time sekretarijat finansira do 90 odsto troškova realizacije investicije, naveo je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić.

Konkurs za podršku mladima u ruralnim područjima u Vojvodini biće obnovljen u narednim danima. U pitanju je isti koji je prošle godine odlagan, pa obustavljen zbog nedostatka sredstava u budžetu usled krize izazvane virusom korona.

Prema prošlogodišnjem, planirano je 270 miliona dinara za ovu meru, kasnije je, zbog smanjenog budžeta, ta cifra stavljena pod znak pitanja, a sada je za ovu pomoć mladima izdvojeno 200 miliona dinara.

„Jedan poljoprivrednik moći će da dobije million i 200.000 dinara. Time sekretarijat finansira do 90 odsto troškova realizacije investicije. Zbog umanjenog budžeta prošle godine nismo mogli da na ovaj način pomognemo proizvođačima, ali smo se sada potrudili da ipak bude realizovan“, navodi pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić.

Podrška intenzivnoj proizvodnji i preradi

Podsetimo da je ovaj konkurs u 2020. odlagan sa proleća na jesen, zbog pandemije COVID-a 19. U septembru su nam u resornom sekretarijatu rekli da će se više o tome znati nakon formiranja Vlade Vojvodine. Vlada je ubrzo i formirana, ali se ovaj konkurs tek sada ponovo raspisuje.

„Ovaj koji ćemo u narednim danima raspisati veoma je značajan za opstanak sela, pomaže im da pokrenu i razviju proizvodnju u ruralnom području. Biće objavljeno još nekoliko mera pomoći i za druge proizvođače. Želimo da podstičemo poljoprivrednike da ostanu na selu i baziraju aktivnost na intenzivnoj proizvodnji i preradi“, kaže Božić dodajući da je sekretarijat u svakom momentu na raspolaganju i otvoren za saradnju i pomoć u svim segmentima koji mogu da pomognu proizvođačima u podizanju proizvodnje na viši nivo.

Fokus Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu na malim i srednjim proizvođačima

U Srpskom udruženju mladih poljoprivrednika (SUMP) naišli smo na razumevanje kada je u pitanju odlaganje pomenutog konkursa. Kažu da im je jasno da je korona godina dovela do menjanja prioriteta, te da su veoma zadovoljni što će konkurs ponovo biti raspisan.

„Naravno da će nam ova pomoć značiti pogotovo što toga nije bilo u 2020. Mnogi su planirali ta sredstva i ukalkulisali svoje finansije, tako da ove godine željno iščekuju te podsticaje kako bi ostvarili investicije koje nisu uspeli kada su i planirali“, navodi Aleksandar Milovanović ispred SUMP-a.

Najveće interesovanje za kupovinu mehanizacije

Ipak, iako nije bilo ovog konkursa, većina je uspela da kroz druge subvencije i podsticaje dođe do željene mehanizacije i opreme, dodaje on.

„To su ljudi novijeg doba, nisu mogli da čekaju da vide da li će dobiti novac na ovaj način ili ne, pa su kroz druge mere pokušali da ostvare svoje planove, tako da su se mladi prošle godine snašli i uz pomoć tih drugih podsticaja i uspeli da obnove mašine, ulože u ono što su želeli, iskoristili su te benefite iako nije bio realizovan start-up program.“

Sredstva kroz planirani prošlogodišnji konkurs proizvođači bi mogli da iskoriste za ulaganje u primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavku nove opreme i mehanizacije za obradu zemljišta, kupovinu stoke, pčelarske opreme. To se ne menja ni u ovom koji će uskoro biti raspisan. U Vojvodini je i tada, a i sada, prema rečima Milovanovića, interesovanje bilo najveće za kupovinu mašina i druge mehanizacije.

Koje su prednosti lizinga u odnosu na kredit pri kupovini mehanizacije?

„S obzirom na to da govorimo o konkursu Autonomne Pokrajine Vojvodine i da su to poljoprivrednici iz ovog regiona u kojoj je dominantno ratarstvo, najviše su okrenuti toj proizvodnji i obezbeđivanju adekvatne opreme uz pomoć koje mogu i da je razvijaju“, navodi Milovanović.

U SUMP-u se nadaju da se na ovoj pomoći neće završiti, te da će biti i niza drugih mera, subvencija, kredita.

Svi koji imaju između 18 i 40 godina mogu da se prijave za pomenuti konkurs, uslovi ostaju gotovo isti kao i za onaj koji je trebalo da bude realizovan 2020. godine, a jedino što se menja je da mogu aplicirati samo oni koji su registrovali svoja poljoprivredna gazdinstva od 01. januara 2020.

Izvor  Agroklub.rs

Autorka   Andrijana Glišić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*