Tenisu u zakup 2.420 hektara u Zrenjaninu

Nemačka mesna industrija Tenis (Tönnies Fleischwerk) dobila je „zeleno svetlo“ od predstavnika vlasti u Zrenjaninu da zakupi 2.420 hektara državnog obradivog zemljišta, koje će moći da koristi u sledećih 30 godina. Kako prenosi Blic, vlasnik kompanije Klemens Tenis planirao je da baš u Zrenjaninu položi kamen temeljac za prve dve fabrike u Srbiji. Odluku koju je prethodno donela nadležna komisija, uskoro bi trebala da verifikuje i zrenjaninska Skupština.

Tenis planira da u Srbiji zakupi 10.000 ha

Međutim, to je samo jedan od pet zahteva nemačkog mesnog giganta, koji planira da zakupi 10.000 ha srpskog obradivog zemljišta na kojem bi gajio svinje i pokrenuo klaničnu industriju, i da u taj posao uloži 300 miliona evra. Sada je već izvesno da će Tenis u zrenjaninskom ataru položiti kamen temeljac za svoju prvu farmu svinja u našoj zemlji.

Zrenjanin odabran zbog dobre infrastrukture

Kako kažu o Vladi Srbije ova odluka vlasti u Zrenjaninu otvara vrata za veliku investiciju u Srbiji. A prema pojedinim tvrdnjama naša zemlja bi u budućnosti postala značajan uzgajivač i prerađivač svinjskog mesa u Evropi. U Vladi dodaju da je Zrenjanin odabran zbog dobre infrastrukture, kvalitetnog zemljišta, ali i stručnog kadra koji bi mogao da odgovori visokim Tenisovim standardima.

Sledeća na potezu Kikinda

Neimenovani izvor iz Vlade je naveo da će u nekoliko narednih dana i ostale četiri lokalne samouprave doneti odluku da se Tenisu odobri zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Gotovo je sigurno da će to naredne sedmice učiniti i Kikinda, jer je i tamo sve u završnoj fazi da se nemačkom mesnom gigantu u zakup na 30 godina da 3.000 ha obradivog zemljišta.

Odluke lokalnih samouprava mora da potvrdi i ministar

Inače, kompanija Tenis planira da u narednih nekoliko godina proširi proizvodnju tovljenika, koja bi na godišnjem nivou trebala da iznosi četiri miliona. S druge strane, odluke lokalnih samouprava treba da potvrdi i Republička komisija za zakup, na čijem čelu se nalazi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: sharron wilcock/Flickr

Izvor: www.agroklub.rs  –  Blic   Autor Marinko Tica

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*