Susreti gljivara na Fruškoj gori održani 17. put

Susreti gljivara na Fruškoj gori održani su 25. oktobra na radost ljubitelja prirode i gljiva.

Manifestacija je održana u umanjenom obimu zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji.

Organizatori Gljivarsko društvo Novi Sad je zbog ovakve situacije odustalo od predavanja i projekcija dokumentarnih filmova o gljivama u zatvorenom prostoru kao i večernjeg druženja sa prijateljima gljivarima iz cele Srbije.

U normalnim okolnostima Susrete posećuju gljivari iz cele Srbije ali i iz okruženja: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Mađarske. Očekivali smo i goste iz Grčke ali su, kao i ostali, morali da odustanu, kaže Momčilo Daljev ispred organizatora.

“Priredili smo izložbu samoniklih gljiva Fruške gore i okoline, izložbu fotografija gljiva i promotivni štand GD Novi Sad. Takođe su posetioci mogli da uživaju u raznim specijalitetima od gljiva koje su spremile vešte ruke članova naše gastronomske sekcije kao i u gljivarskom gulašu, takozvanom gljivašu. Potrebno je naglasiti da se naše dve manifestacije, Mala letnja izložba u Dunavskom parku i Susreti gljivara na Fruškoj gori, nalaze u redovnom kalendaru manifestacija Turističke organizacije Vojvodine”, dodaje Daljev.

Najmlađi gljivar u Srbiji je Srđan Blanuša

Srđan Blanuša

Pored svega toga organizovali su i polaganje ispita za sticanje zvanja Determinator i Gljivar u okviru Mikološko-gljivarskog saveza Srbije te smo dobili najmlađeg gljivara u Srbiji, možda i svetu. To je Srđan Blanuša iz Zemuna koji je sa samo 9 godina savladao gradivo za polaganje i pokazao izuzetno znanje o svetu gljiva.

Izložba

Izložene gljive su sakupljane na nekoliko lokaliteta na Fruškoj gori ali su bili prikazani i eksponati iz sremskih šuma, Deliblatske peščare i Divčibara.

“Posebno bih istakao retku gljivu koju su posetioci mogli da vide izloženu, Chlorophyllum agaricoides, gljiva koja se nalazi na evolucijskom međukoraku između listićavih gljiva i gasteroidnih gljiva (gljive koje nemaju listiće već svoje spore čuvaju unutar plodnog tela koje starenjem puca i spore se raznose vetrom) a pronašli smo je u Deliblatskoj peščari”, dodaje Daljev.

Gljivarsko društvo Novi Sad

Gljivarsko društvo Novi Sad je osnovano 2003. godine odlukom osnivačke skupštine, a osnivači su bili grupa entuzijasta, zaljubljenika u prirodu, profesori i studenti sa PMF Novi Sad, a uz nesebičnu pomoć prijatelja iz Beogradskog Mikološkog Društva Srbije.

Deo su i jedni od osnivača Mikološko-gljivarskog Saveza Srbije koji okuplja većinu gljivarskih društava u Srbiji i održava vezu sa Savezima iz Grčke, Hrvatske i Slovenije.

Sarađuju sa institucijama kao što su: Republički zavod za zaštitu prirode iz Beograda, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada, Prorodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Udruženjem studenata Josif Pančić i mnogim drugim.

Godišnje aktivnosti Glivarskog društva Novi Sad podrazumevaju terensku i obuku u zatvorenom u poznavanju sveta gljiva, ostvarujemo veliki broj terenskih izlazaka po Fruškoj gori i ostatku Srbije, vršimo popis gljiva Fruške gore, organizujemo manifestacije i učestvujemo u manifestacijama drugih društava iz Srbije.

“Aktivnosti su i pisanje radova i knjiga na temu gljiva, terenski rad u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode na NP Tara i popis gljiva Golije za park prirode Golija. Kad god smo u mogućnosti trudimo se da podižemo ekološku svest garđana i da istu prikazujemo na ličnom primeru”, ističe Daljev.

Fotografije: Stevan Baluban, Bojan Šeguljev i Momčilo Daljev

Izvor> Poljosfera.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

1 komentar

  1. pozdrav za gljivare! ja vec godinama gljivar otkako sam saznao koliko je medicinska gljiva ganoderma lucidum dobra za organizam. medjutim od pre par godina iskljucivo pijem nemacku ganodermu jer ima i kod nas u srbiji. ovu koju sam uberem koristim za caj

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*