Šumadija: Kukuruza nema na trećini parcela

Na trećini parcela pod kukuruzom Šumadiji prinos je potpuno izgubljen zbog suše, procenjuje Dobrivoje Popović, stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Kragujevac. Na preostale dve trećine kukuruz je podbacio najmanje za trećinu.

Kiša koja je pala neće pomoći ovoj kulturi, čiji su prinosi zbog izuzetno visokih temperatura i sušnog perioda, poražavajući.

Ni kiša više nije od pomoći

Posledice na njivama ostavili su dugi i sušni dani sa temperaturom od oko 40 stepeni i vetrovite noći. Ovoj ratarskoj kulturi u Šumadiji, kaže Popović, više nema pomoći:

„Sa fazama razvoja i vegetacijom je završeno. Više nije moguće obnoviti ni biohemiju, ni fiziologiju biljaka i nemoguće je da se povrati ona mogućnost rehabilitacije i da se dogodi stvaranje prinosa. Na žalost, to je već završena priča“.

Pravljenje stočne hrane neisplativo

Osim što je Šumadija ostala bez značajnog dela planiranog roda kukuruza, kritična je i stavka pripreme stočne hrane, jer većina poljoprivrednika iz ovog kraja kombinuje ratarstvo i stočarstvo. Mnogi od njih imaju pune štale i pitanje je šta mogu da pripreme stoci za zimu.

„Zbog velikih oštećenja opao je i kvalitet biljaka, pa će i priprema stočne hrane biti neisplativa“, navodi ovaj stručnjak.

Suša koja je zahvatila celu zemlju, nanela je štetu i drugim kulturama, pa će u Šumadiji prinos suncokretasoje krmnog bilja, ove godine takođe biti smanjen. Ove kulture gaje se na ukupno 45.000 hektara. Od toga je blizu 30.000 hektara pod kukuruzom, zatim sledi krmno bilje, a suncokret je manje zastupljen i gaji se na oko 5.000 hektara.

Ratare cele godine pratio maler

Ekstremna suša poništila je sav rad i ulaganja. Ratarima sada jedino preostaje da planiraju nove zasade na svojim parcelama. Inače, ove godine pratila ih je loša sreća kada su u pitanju vremenski uslovi. Visoke temperature krajem marta i prvih dana aprila namamile su poljoprivrednike da počnu sa setvom kukuruza, ali se onda dogodio „zimski“ period u drugoj polovini aprila.

Izvor:      www.agroklub.rs Foto: Biljana Nenković

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*