Srednji Banat: Žetva pšenice završena – čeka se otkupna cena

Na poljima srednjeg Banata žetva pšenice je praktično završena. Tamo je hlebno zrno bilo posejano na 56.000 hektara, a skladištari očekuju da nekolicina traktora donese rod sa neke od njiva koje su zbog kiše morale da se žanju i tokom vikenda. Međutim, ratari se nadaju da će konačna otkupna cena novog roda biti uskoro formirana jer se za sada obračunava samo akontna cena.

Proizvođači pšenice, iz sela Neuzina, nedaleko od Zrenjanina uspeli su da završe žetvu pre nedavnih kiša. Kako prenosi RTS, ovogodišnji rod je uskladišten, ali još nije poznata konačna otkupna cena. Ratar Dalibor Trifunov je ove sezone pod tom kulturom imao oko 10 hektara, a odlučio je da je ostavi na čuvanje. Prema njegovim rečima prinos je bio 6-7 tona po hektaru, a pšenicu je predao na čuvanje u likalnu zemljoradničku zadrugu. Trifunov napominje da su uslovi koje mu je ponudila zadruga korektni i dodajući da mu je ponuđena akontna cena od 15 dinara po kilogramu hlebnog zrna.

Na konačnu cenu mora da se čeka

U pomenutoj zadruzi kažu da su određene količine pšenice ranije ugovorene i namenjene za izvoz, ali napominju da je to neznatno i da još nema ozbiljnijeg trgovanja novom pšenicom, zato što svi čekaju tržišno formiranu cenu. Predstavnik zadruge Ištvan Vereš, naglašavada će na konačnu cenu, ipak morati da se sačeka, da bi bila doplaćena razlika u ceni koja će prema njegovim rečima biti viša od akontne. Vereš dodaje da je to donekle funkcionisalo solidnosa suncokretom, ali ističe da to nije dobro rešenje, zato što bi cena pšenice trebala da bude poznata na početku da bi svi mogli da se prilagode uslovima na tržištu.

Trenutna cena pšenice na berzi 16,50 din/kg

Republička Direkcija za robne rezerve će i ove godine otkupiti 28.144 tone domaće pšenice po ceni od 18 din/kg sa PDV-om, ali ratari navode da su to male količine koje neće uticati na stanje na tržištu i eventualno povećanje cene. Trenutno je na berzi cena pšenice 16,50 dinara za kilogram bez PDV-a.

Izvor:  RTS        Autor: Nedeljko Ticahttps://www.agroklub.rs/ratarstvo/srednji-banat-zetva-psenice-zavrsena-ceka-se-otkupna-cena/43785/

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*