Sok od pšenične trave – lekovit, ali i profitabilan

Nebojši Hadžimurteziću iz Čačka proizvodnja soka od pšenične trave je sasvim slučajno postala posao, u koji je kasnije uključio celu porodicu. Iako u početku nisu mnogo znali o tom lekovitom napitku, oni su sada među retkim proizvođačima zelenog soka punog vitamina, minerala i drugih zdravih sastojaka.

Dok je tražio, pre više od pet godina, lek za bolesnu suprugu, Nebojša Hadžimurtezić, iz Čačka, počeo je da se bavi proizvodnjom soka od mlade pšenice. Kako i sam kaže,  a prenosi RTS, ni u snu nije mogao da očekuje da će to postati porodični posao, zbog kojeg su njegova ćerka i zet napustili posao u Beogradu i preselili se u grad na obali Zapadne Morave. Nebojša objašnjava da su u početku količine soka bile male, ali ih je kasnije postepeno povećavao i shvatio da proizvodnja soka od pšenične trave može biti i posao koji donosi profit. Tada je odlučio da širi i razvija, pa mu se ubrzo dogodilo to da ga je posao prevazišao i bila mu je potrebna dodatna radna snaga.

Proizvodnja soka od mlade pšenice složen proces

U mini vertikalnom sistemu uzgoja, u zaštićenom prostoru, Hadžimurtezići svake godine pšenicom zaseju površinu koja odgovara njivi veličine od 4 ha. Iako se čini da je lak posao, proizvodnja soka od pšenične trave nije nimalo jednostavna. Ivan Radović iz preduzeća „Panacea naturale“ napominje da je pšenica vrlo osetljiva na spoljne faktore, pa s obzirom na to da se seje jednom godišnje, ona je svakim sledećim procesom sve suvlja i suvlja, tako da je svaki proces, koji traje 10-15 dana, posebna priča i nosi neke svoje rizike.

Sok lekovit u borbi protiv stresa i pada imuniteta

Blagotvorna svojstva soka od pšenične trave su od davnina poznata, a u poslednje vreme se sve češće koriste u borbi protiv stresa, pada imuniteta, kao i kod drugih zdravstvenih tegoba ističu u tom malom čačanskom preduzeću. Oni svakodnevno uspevaju da proizvedu oko četiri litre zdravog zelenog soka, koji se pokazao kao vrlo efikasan u borbi protiv tegoba prouzrokovanih jakim terapijama poput hemioterapije i zračenja. Ivan Radović ističe da svaku isceđenu kap brižljivo čuvaju, a zdravstvenu ispravnost redovno kontrolišu, jer kako on tvrdi, samo tako mogu da sačuvaju svojstva i sastav zdravog napitka.

Izvor: agroklub.rs     Autor :     Marinko Tica

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*