Slabija ponuda diže cenu višnje

Berba i otkup višanja u nižim predelima na jugu Srbije počinju za desetak dana. Zbog lošeg vremena, koje je tokom proleća zadesilo našu zemlju, voćari očekuju da će na pojedinim mestima rod biti i do dve trećine manji u poređenju sa prošlom godinom.

Kako prenosi RTS, situacija je slična i u drugim evropskim zemljama. Tražnja je mnogo veća od ponude, pa proizvođači očekuju mnogo višu cenu od lanjske, kada se za kilogram višnje plaćalo 30-40 dinara.

Mraz uništio 50%-60% roda

Mraz i niske temperature prepolovile su rod u selima u jastrebačkom kraju, tako da mnogi voćari neće uspeti sami da pokriju troškove proizvodnje. Milan Prolović iz Donje Bresnice tvrdi da je u njegovom višnjaru mraz uništio 60% roda, a šteta u okolnim selima iznosi 50%.

Na višim parcelama manja šteta

Proizvođač višanja iz merošinskog sela Oblačine, Vladimir Dinić kaže da je on konkretno imao sreće, jer je njegova parcela na vrhu brda, tako da mraz nije imao uticaja, za razliku od njegovih komšija, čiji se voćnjaci nalaze u nižim predelima. S druge strane , direktor Zemljoradničke zadruge „Oblačinska višnjaDušan Miladinović kaže da je prema zvaničnim procenama, na teritoriji Merošine nakon mrazeva preostalo svega 20% višanja.

Proizvođači očekuju cenu preko 100 din/kg

Proizvođači višanja napominju da je ove godine tražnja u poređenju s ranijim godinama mnogo veća, ali dodaju da se za sada niko ne izjašnjava o ceni. Vladimir Dinić kostatuje da bi sve ispod 100 din/kg bilo malo, uz opasku da će poslednju reč o formiranju cene dati tržište. Dušan Miladinović na to dodaje da će bilo koja cena, zbog zabrinjavajuće malog roda, biti nedovolјna za podmirivanje troškova proizvodnje.

Zbog lošeg vremena višnje nastradale i u EU

Dragan Paunović iz Regionalne privredne komore Niš podseća na to da je ove godine i u drugim zemljama Evrope zbog prolećnih mrazeva i hladnoće bilo podbačaja, kada je reč o rodu višnje. On je naveo primer da uprkos tome što u Mađarskoj i Poljskoj postoje određene prelazne zalihe, one neće imati presudan uticaj na cenovnu amplitudu.

Više o ceni u drugoj polovini juna

Vlasnici hladnjača i izvoznici i dalje ne govore javno o ceni višnje, tako da će i ove godine ona biti poznata nekoliko dana pre početka berbe, odnosno kada je reč o nižim predelima u poslednjoj dekadi juna.

Izvor: www.agroklub.rs       i     rts   Autor Marinko Tica   Foto: Hans / Pixabay

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*