Selo Tomaševac – banatska prestonica stočarstva

U Tomaševcu je ove sedmice, po 22. put, održana regionalna izložba krava i ovaca. To selo mnogi nazivaju banatskom prestonicom stočarstva, a prema rečima stručnjaka, ohrabruje činjenica što je broj grla iz godine u godinu sve veći.

U selu Tomaševac, kod Zrenjanina, po 22. put je organizovana Prvomajska regionalna izložba krava i ovaca, a na njoj su učestvovali mahom stočari iz Bačke i Banata. Na toj manifestaciji, je kako prenose Novosti, bilo izloženo oko 30 grla goveda, poznatih rasa crveni i crni holštajn i simental, ali i 30 vrsta ovaca, rasa virtemberg, bergamo, cigaja, te autohtone i retke vrste vitoroga žuja.

Broj grla svake godine raste

Prema rečima Gordane Aćimac, iz PSS Zrenjanin ohrabrujuća je činjenica da se broj stada u tom delu Vojvodine uvećava. Inače, Tomaševac je, osim po legendarnom svetskom prvenstvu u banatskim šorama, poznat i kao banatska prestonica stočarstva. U tom selu, zahvaljujući bogatom pašnjaku od oko 800ha, farmeri trenutno drže oko 1.500 krava i steonih junica, a porodica Lalić, sa stadom od gotovo 300 grla, prednjači u ovčarstvu.

Lokalna samouprava podržava stočare

Poljoprivrednik Branislav Bogdanov, čiji je brat Nenad sekretar Udruženja stočara iz Tomaševca i najzaslužniji što selo neguje tradiciju regionalnog sajma, objašnjava da bi stočari teško opstali da nema državnih subvencija i premija. U njihovoj porodici stočarstvo je tradicija, a u štali uvek imaju tridesetak krava i dnevno proizvode oko 350 litara mleka. On kaže da je njihova saradnja sa mlekarom u Zrenjaninu dobra, dodajući da su zadovoljni uslovima i otkupnom cenom mleka. Inače, grad Zrenjanin direktno iz budžeta podstiče stočarstvo, a prema tvrdnji gradonačelnika Čedomira Janjića, u protekle dve godine je na taj način kupljeno 100 visokokvalitetnih steonih junica, koje su podeljene farmerima.

 

Izvor:   www.agroklub.rs       autor :  Marinko Tica

 

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*