ŠARGAREPA KAO ŠAMPANJAC

Povrtari Begeča su krenuli stopama svojih komšija iz Futoga,  proizvodiće šargarepu sa zaštićenim geografskim poreklom.

Na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu smo razgovarali i o kvalitetnoj šargarepi. Dugo godina se oko Begeča gaji šargarepa, a više od dvadeset se radi intezivno kaže Goran Zec direktor ZZ „Begečki povrtari“ iz Begeča. Zahvaljujući  Janku Medveđu pioniru  napredne tehnologije šargarepe i njegovoj filozofiji rada, došlo se do značajne proizvodnje. Sad je Begeč najveći proizvođač šargarepe na Balkanu. Kako Goran kaže Janko svoje komšije nije shvatao kao konkurente, edukovo ih je i pomagao u širenju tehnologije proizvodnje. Zadruga će ove godine da zaseje preko 600ha pod ovom kulturom. Nešto je već zasejano a 80% će se sejati u toku Juna-Jula i lageroveti za potrošnju preko čitave godine.

Ove godine su ZZ Begečki povrtari, uz podršku lokalne samouprave i grada Novog Sad-a, kao podnosioci zahteva krenuli u dobijanje sertifikata za šargarepu sa oznakom geografskog porekla Srbije. Elaborat je napravljen a zahtev za dobijanje oznake geografskog porekla predat zavodu za patente. Odgovor se očekuje svakog dana.  Nadaju se da će šargarepa koja treba da se zaseje krajem šestog i tokom sedmog meseca  dobiti traženi sertifikat.

Imaju dobru saradnju sa komšijama iz Futoga ali i sa drugim nosiocima sertifikata geografskog porekla. Malo se i razlikuju, imaju svoju specifičnost kaže šeretski Goran. Naša šargarepa je kao šampanjac. Podseća da je prvi proizvod sa oznakom geografskog porekla baš ovo Francusko penušavo vino. U želji da se zaštiti proizvod od konkurencije i jasno odredi čiji je proizvod, rađena je i zaštita ovog vina. Tako se i Begečka šargarepa prvo probila naprednom tehnologijom i kvalitetom a sad se štiti. U okruženju nema konkurencije ali ima značajnijih proizvođača iz Turske, Poljske i Holandije, a za ranu proizvodnju iz plastenika i Austrijanci, Italijani i Francuzi. Čak 70% proizvodnje se izvozi i uz maksimalnu cenu je velika potražnja kaže Goran, to pokazuje da je vrhunski kvalitet u pitanju.

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*