Sajam znanja za voćare i vinogradare u Vrdniku

Sajam znanja 4. decembra u Vrdniku.

Agencija za ruralni razvoj opštine Irig, nakon razgovora sa voćarima i vinogradarima u Sremu, većim delom je zaključila spisak tema za Sajam znanja, koji se 4. decembra održava u Vrdniku.

Sajam će otvoriti dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Tokom pripreme ovog Sajma znanja voćari su pokazali interesovanje za mere agrarne politike koja se odnosi na ovu oblast. O tome će govoriti Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Učesnici će imati priliku da od stručnjaka i naučnika saznaju aktuelnosti iz ovog sektora, kao i da se upoznaju sa zadružnim organizovanjem. O ovoj temi će govoriti Branislav Gulan, član Odbora SANU za selo, Nikola Kotarac, direktor  složene zadruge i Milan Kovačević, direktor zadruge „Podunavski voćar” iz Čerevića.

Među voćarima glavna tema je prodaja jabuka, za koju tvrde da teče sporo, a da je na već osvojenim prostorima sve veća konkurencija. Neki voćari su i odustali od proizvodnje jabuka, a većina nije upoznata sa pravilima zahtevnih kupaca. Ipak, svi su saglasni da se više ne može bez istraživanja tržišta i marketinga računati na uspeh u ovom poslu.

Podsticaji iz Agrarnog budžeta za nabavku opreme za sušare, doradu i preradu voća za neka gazdinstva su veliki izazov, pa će o tome govoriti prof. dr Mirko Babić, koji se uspešno bavi primenom solarne energije u procesu sušenja voća.

AP Vojvodina je mnogo uložila i ulaže u razvoj Prognozno- izveštajne službe, koja stoji na usluzi voćarima i vinogradarima. Koordinator ove službe Boško Jezerkić ponudiće potpunu saradnju i obrazložiti model po kome rade. Prema nekim analizama, voćari i vinogradari podatke sa terena o neophodnoj zaštiti koriste manje od očekivanja i potreba, a nije retkost da se „od oka” obavlja tretman u zasadima.

Na sajmu će biti otvoren „vinski sokak”, gde će posetioci moći da kupe po nižim cenama kvalitetna vina za slave.

Učenici Poljoprivredne škole iz Iriga pokazaće svoje kulinarsko umeće u pripremi knedli sa šljivama i gibanice sa grožđem. Redakcija lista „Gazdinstvo” planira da tog dana pokrene akciju „Jabuke za mališane i đake”, koju podržavaju Agencija za ruralni razvoj iz Iriga i Sremske Mitrovice.

Izvor: Info služba VIVO           Prenosi: Poljosfera.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*