SAD trpi najveće gubitke kolonija medonosnih pčela u 13 godina!

Medonosne pčele, koje ne potiču iz SAD-a, ali su vitalne za tamošnju poljoprivredu, još uvek trpe velike gubitke.

Uprkos dugogodišnjem intenzivnom proučavanju kako bi se otkrilo, i nadamo se ispravilo, ono što se događa s pčelama, nova anketa otkrila je loše vesti: gubitak kolonija medonosnih pčela u SAD-u nadmašio je 40 odsto ove godine, najviše u zadnjih 13 godina!

Medonosne pčele, iako zapravo ne potiču iz Severne Amerike, uzgajaju se i koriste u velikoj meri za oprašivanje useva, posebno voća i orašastih plodova. 

„Bee Informed Partnership“, neprofitno udruženje sa Univerziteta Merilend, svake godine organizuje istraživanja pčelara i objavilo je rezultate njihove ankete od aprila 2018. do aprila 2019. godine. Rezultati pokazuju kako godišnji gubitak iznosi 40,7%, dok je zima pokazala pad od 37,7 odsto, najviše u poslednjih 13 godina.

Uzbuna: Pomor pčela ugrozio proizvodnju meda u Francuskoj

Upotreba pesticida među glavnim uzročnicima smrti pčela

Deo razloga za nastavak gubitka pčela je nedostatak delovanja vladinih agencija, piše Modern Farmer. Među razlozima koji doprinose gubicima u kolonijama medonosnih pčela spadaju Varoapesticidi, loše prakse pčelarstva te vremenske prilike kao što su požari, suša i gubitak staništa.

Vladimir Milić: I uginule pčele nam pomažu

Nešnal pablik rejdio (National Public Radio) je razgovarao s profesorom poljoprivrede koji je istaknuo da EPA (Environmental Protection Agency) nije preduzela dovoljno agresivnih akcija da bi povezala upotrebu pesticida uz smrt pčela. (Krajem maja EPA je povukla registraciju 12 neonikotinoidnih pesticida zbog problema s pčelinjim populacijama, ali još desetina drugih neonikotinoida je ostala, a proizvođači pesticida mogu prodati svoje preostale zalihe.)


Izvori Agroklub.rs
Autorka
Karolina Rastija

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*