Robot za uništavanje korova smanjuje upotrebu herbicida za 20 puta

Robot, uz pomoć veštačke inteligencije i solarnog pogona, može samostalno da se kreće kroz polje, da detektuje korov i onda da ga ciljano, sa manjom upotrebom herbicida, tretira, i tako da smanji ukupnu upotrebu herbicida za čak 20 puta.

Uticaj poljoprivrede na životnu sredinu je velik, a klimatske promene i sve nepogode koje sa sobom donose, zahtevaju hitna i pametna rešenja kako bi se taj uticaj smanjio. Jedno od takvih rešenja je robot za uništavanje korova, poput ovog koji je izradila kompanija ecoRobotix, uz podršku evropskih investitora kao što su Capagro i BASF Venture Capital.

Ovaj robot, uz pomoć veštačke inteligencije i solarnog pogona, može samostalno da se kreće kroz polje, da detektuje korov i onda da ga ciljano, sa manjom upotrebom herbicida, tretira, i tako da smanji ukupnu upotrebu herbicida za čak 20 puta.

Na poljima se raspršuje velika količna pesticida

Naime, postojeće metode koje se koriste u poljoprivredi podrazumevaju raspršivanje velikih količina neselektivnih pesticida na poljima punim useva koji su, istovremeno, genetski modifikovani,kako bi se uopšte mogli odupreti hemikalijama.

Industrija pesticida i semena je ogromna, vredna 100 milijardi dolara na globalnom nivou, od toga proizvodnja herbicida vredi 26 milijardi dolara.

U kompaniji ecoRobotix kažu da žele da pomognu poljoprivrednicima da proizvedu zdraviju hranu, te dadoprinesu poljoprivredi koja poštuje životnu sredinu i koja je fokusirana na očuvanje zemljišta i vodnih resursa, koristeći minimalnu količinu energije.

I veliki proizvođači poljoprivredne mehanizacije ulažu u pametnu tehnologiju

Podsetimo, i veliki proizvođači poljoprivredne mehanizacije, kao što je John Deere ulažu u pametnu tehnologiju.  Prošle godine su uložili u sistem „See & Spray“, koji istovremeno uočava i prska korov, te đubri usev. Na ovaj način se rešavaju ključna pitanja u poljoprivredi, uključujući pitanje održivosti, smanjenja hemijskih sredstava, nestašice radne snage i korišćenja podataka, kako bi se omogućila preciznija i efikasnija proizvodnja useva.

Verujemo da će biti sve više pametnih rešenja za dobrobit životne sredine, ljudi i poljoprivrede. Jedino ostaje otvoreno pitanje – kako će se ovakva rešenja odraziti na proizvođače pesticida i semena.

U videu pogledajte na koji način funkcioniše ovaj ekološki svestan robot.

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*