Pšenica malo poranila – prosečan prinos oko 6,5 t/ha

U južnobanatskom okrugu će žetva pšenice, po svemu sudeći, početi ranije nego prethodnih godina. Razlog je ubrzano zrenje pšenice, kome su doprinele visoke temperature u proteklom periodu. Stručnjaci prognoziraju da će prinos biti u rangu višegodišnjeg proseka od oko 6-6,5 tona po hektaru.

Žetva je za ratare jedan od najvažnijih poslova, pa ćemo ovih dana često moći da vidimo kombajne u njivama. Pšenica je ove godine malo poranila, pa ćemo imati jednu od ranijih žetvi, ali i većih, jer površina pod hlebnim zrnom ima znatno više nego prethodnih godina. Biljka dobro izgleda i prema prvim procenama se očekuju prosečni prinosi, prenosi RTV.

Posejano više pšenice nego lane

Savetodavac u Institutu „Tamiš“, u Pančevu, Bogdan Garalejić kaže da pšenica čeka sam početak žetve i već je pred punom zrelošću i samo je pitanje kada će se krenuti u žetvu. On očekuje prinose koji će se u proseku kretati oko 6,5 tona po hektaru. Garalejić dodaje da ove godine pšenice imamo više nego lane. Prema njegovim rečima, na području koje pokriva Institut, pšenica posejana na 25.000 hektara, što se nije događalo godinama.

Prinos nešto manji, a cena?

Da li je i koliko ubrzano zrenje uticalo na količinu i kvalitet hlebnog zrna pokazaće prvi otkosi. Međutim, uoči žetve se itekako priča i o ceni pšenice. Poljoprivrednik iz DolovaDragan Đurđev, očekuje prinos za 15-20% manji u odnosu na prošlu godinu, a razlog je upravo ubrzano sazrevanje pšenice. On naglašava da ukoliko bi njena cena bila na nivou prošlogodišnje otkupne cene, koja je tada iznosila 18 dinara po kilogramu, tu bi se ratari imali neku računicu.

Ove godine bez rekordnih prinosa

Njegov kolega, ratar iz OmoljiceVlada Lazarov, tvrdi da je iznenađen cenom i terminske prodaje i cenom u žetvi, jer je mislio da će ona biti znatno manja s obzirom na to da je pšenica bila u odličnoj formi, te da je mnogo više pšenice posejano na našim poljima. Zoran Sefkerinac, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sada kaže da su ratari videli da su visoke temperature ipak „presekle“ pšenicu, tako da neće biti rekordnog roda. Ipak, kako naglašava on, poljoprivrednici koji su obavili dobru agrotehniku i zaštitu, moći će da se rodom od 3.500-4.000 kg po jutru.

Kada je reč o ječmu, prinos iznosi od 6,5-7,5 t/ha.

Izvor:  RTV  prenosi: agroklub.rs    Autor: Marinko Tica

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*