Prva srpska ribarska zadruga

Prva srpska ribarska zadruga osnovana je u mestu Taraš kod Zrenjanina. Osnivač je Milorad Krstin, koji je napravio ribnjak na 12 hektara, a koji je moguće proširiti do 17 hektara. Očekuje da će se uključiti i drugi:

„Nazovimo tu zadrugu kao Asocijaciju svih vlasnika ribnjaka. Imaćemo neku jačinu, težinu prema Vladi, a imaćemo i prema tržištu i prema izvozu. Ne smemo da dozvolimo da se gase ribnjaci, kao što su već počeli“.

Trenutni prinos ribe na domaćim ribnjacima je prosečno oko 1.200 kilograma po hektaru, a trenutnih 14.000 hektara pod slatkovodnim ribnjacima se može višestruko povećati.

Važna zdravstvena zaštita ribe

Kako prenosi RTS, najznačajniji zadatak svakog ribnjaka u budućnosti je unapređenje zdravstvene zaštite ribe. Zato bi ova zadruga mogla da obezbedi veterinara ili stručnjaka, koji bi o tome vodio računa za više ribnjaka istovremeno.

„Kada bi spojili tehnološki, veterinarski i zdravstveni deo, dobili bismo bolji kvalitet ribe, uspešniju proizvodnju i veći prinos po hektaru, tako da bi konačno proizveli 3.000 kilograma po hektaru, bez ikakvih problema“, kaže Radivoje Lackov, rukovodilac proizvodnje.

Foto: Pixaline / Pixabay

Izvor: agroklub.rs Autorka Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*