Proizvodnja konpolje u Srbiji

Konoplja koja se svrstava u industrijsku biljku ima procenat psihoaktivne supstance THC manji od 0.3%. Kao takva, pokriva četvrtinu globalne zastupljenosti i moguća j njena masovna proizvodnja. U našoj zemlji prisutan je konstantan porast ovih zasada. Opitna parcela je u 2013. godini iznosila 0,7 ha, a danas postoji parcela od 100 ha.

Rastuća poljoprivredna grana

Ovo su bili razlozi da se na temu „Proizvodnja konolje u Srbiji – nove mogućnosti“ govori u Privrednoj komori Srbije (PKS). S obzirom na to da je ova poljoprivredna grana u porastu, važno je ispratiti tendencije na evropskom tržištu, rekao je Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS:

„Privredna komora Srbije funkcioniše tako što prepoznaje potrebe i komunicira sa vlastima da bi se te potrebe uvele u odgovarajuće propise, i u tom smeru ćemo razmišljati i o ovom vidu proizvodnje. Mi ne nastupamo iz pozicije zdravstvene upotrebe industrijske ili indijske već govorimo sa strane tržišta“.

Potrebno udruživanje proizvođača

Udruženje proizvođača i priređivača alternativnog bilja „Konoplja“ osnovano je pre godinu dana, kako bi se proizvođači organizovali i edukovali. Pokrenuta je i zadruga koja će pomoći proizvođačima kada je reč o prometu i organizovanom izlasku na naše i evropsko tržište.

„Danas ima puno proizvođača sa malim površinama od tek jednog do pet hektara zbog čega se ne može očekivati da oni samostalno nađu partnera u inostranstvu, što stvara potrebu za organizovanim nastupom“, rekla je Maja Timotijević, predsednica udruženja.

Izvor: www.agroklub.rs   Autorka Aleksandra Kekić   Foto: Niksy / Pixabay

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*