Proizvođači ogorčeni: Otkupna cena višnje upola manja nego lane

Kvalitet oblačinske višnje je prema mišljenju proizvođača i poljoprivrednih stručnjaka bolji nego prošle godine. Međutim, to ne prati i cena ovog voća koja je upola manja nego lane i verovatno će proizvođače odvesti u gubitak.

Uprkos tome što je ovogodišnji rod oblačinske višnje mnogo kvalitetniji, i prema mišljenju poljoprivrednih stručnjaka, mnogo bolji nego lane, otkupljivači najavljuju da će cena biti za 30-40 dinara niža od prošlogodišnje. Kako prenose Južne vesti, otkup bi trebalo da krene za nekoliko dana, s tim da će početna cena višnje iznositi 40-50 dinara po kilogramu, dok se prošle sezone, u ovom periodu, višnja prodavala za 60-80 din/kg.

Đorđević: Poljoprivrednika niko ne štiti

Proizvođač višanja Zoran Đorđević, iz sela Babin Potok, u opštini Prokuplje, gde po pravilu prvo počinje berba, napominje da, ako se može suditi po najavljenoj ceni, onda će opet neko da profitira od znoja, truda i rada seljaka. On dodaje da se iz godine u godinu ponavlja jedno te isto, to jest da se poljoprivrednici trude i rade, a ne mogu da zarade ono što otkupljivači uzmu za jednu sezonu. Đorđević se žali da proizvođače niko ne štiti, jedni, isti ljudi imaju monopol i oni utvrđuju cenu kako im odgovara.

Berači višanja traže 15-20 dinara po kilogramu

Đorđević naglašava da treba uzeti u obzir i da berači svoj rad naplaćuju 15-20 dinara po kilogramu ubranih višanja, pa kada se napravi računica, uzgajivači višanja će i ove godine biti u minusu, zato što je, u međuvremenu, sve poskupelo (gorivo, đubrivo, preparati za prskanje), dok je cena višanja upola manja od prošlogodišnje. Nije na odmet i kazati da je višnja je, uz šljivu, najzastupljenija kultura na teritoriji Opštine Prokuplje i zauzima površinu od gotovo 2.000 hektara.

Hladnjačari i otkupljivači: Cenu diktira tržište

Na području opštine Merošina proteklog vikenda počela је berba višanja. Međutim, prema rečima poljoprivrednika iz tog kraja, pitanje je da li će ona biti nastavljena, jer je otkupna cena svega 35 dinara po kilogramu. Direktor zadruge Oblačinska višnja Dušan Miladinović, kaže, a prenose Novosti da po sadašnjoj ceni višnju sigurno neće mnogo da beru. On objašnjava da je berba krenula sa otkupnom cenom od 40 din/kg, ali je već posle dva dana cena pala na 35 dinara. Miladinović tvrdi da su razgovarali sa svima, sa vlasnicima hladnjača i otkupljivačima, te da svi tvrde da tu cenu diktira tržište.

Višnjari traže prijem u Vladi Srbije

Direktor zadruge Oblačinska višnja kaže da će zadrugari pokušati da zajedno sa predstavnicima opštine Merošina ugovore sastanke u Vladi Srbije, zato što su svesni toga da sami na lokalu ne mogu ništa da učine. Miladinović je pre početka berbe višanja kazao da otkupna cena ne bi smela biti manja od 50 din/kg, jer sa cenom od 40 dinara proizvođači nemaju nikakvu zaradu, dok su sa cenom nižom od toga samo na gubitku. Na kraju treba reći i to da opština Merošina spada u najveće proizvođače višanja u Srbiji sa godišnjim rodom između 100.000 i 150.000 tona, koje rađaju na površini od preko 2.000ha.

Izvor: agroklub.rs    Autor: Marinko Tica


Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*