Pristojna vlažnost zrna pšenice, manja hektolitarska masa

„Zrno pšenice dobrog kvaliteta će sigurno plaćeno, pa paori čiji je rod kvalitetan ne treba da strepe da neće dobiti više novca za kilogram roda“, kaže Vukosav Saković.

Više od 40 odsto ovogodišnjeg roda pšenice je ovršeno u našoj zemlji. Kada je reč o severu, posao je stigao na polovinu. Žetva je početkom nedelje krenula punom parom i na severu Bačke. U ponedeljak je, tokom prepodneva, primljeno oko 30.000 tona novog roda. Oni koji su skinuli rod, smestili su ga u mlinove, čekajući cenu.

„Zrno pšenice dobrog kvaliteta će sigurno plaćeno, pa paori čiji je rod kvalitetan ne treba da strepe da neće dobiti više novca za kilogram roda. Tokom vikenda se pšenicom trgovalo po 16 i 16,5 dinara, bez PDV-a, uzimajući u obzir baš kvalitet hlebnog zrna, dok mlinari primaju žito po akontnoj ceni po 15 do 16 dinara“, rekao je za Dnevnik direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

Kolika će biti cena pšenice roda 2018?

Manja hektolitarska masa

Ovogodišnji kvalitet roda će se razlikovati po regionima. U Sremu, tačnnije u okolina Rume, hektolitarska masa bila je 64, a vlažnost zrna se kretala između 18 i 19. Pšenica se smatra suvom kada je vlaga 13. Mnogi mlinovi ne primaju zrno koje ima hektolitarsku masu ispod 72.  Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš smatra da je ovogodišnji rod dobar„Prisustvo proteina i glutena zadovoljava pekarske standarde, dok je hektolitarske mase malo manja, ali ne u toj meri da utiče na cenu“.

Izvor:  Dnevnik.rs  prenosi : Agroklub.rs     Autorka: Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*