Potpisani ugovori sa osam zadrugara

Osam ugovora potpisano je sa zadrugarima za bespovratna sredstva, koja dodeljuje Vlada Srbije u okviru Programa za podršku „500 zadruga u 500 sela“.

Ugovore su potpisale zadruge: „Svrljižanka“ iz Svrljiga, „Lužničko pile“ iz Babušnice, „Poljanica trend“ iz Vranja, „Stara pojata“ iz Dimitrovgrada, „Grin milk“ iz Vladičinog Hana, „Blačka blace“ iz Blaca, „Zelena zvezda“ iz Leskovca i „Med i voće“ iz Vlasotinca.

Potpisnici ugovora su zadovoljni dobijenim novcem, za koji veruju da će osnažiti proizvodnju i omogućiti da mladi ostanu na selu, stoji na sajtu Vlade.

Ulaganje u postojeće i nove zadruge

„Svrljižanka“ postoji četiri godine, a novac će uložiti u postrojenje za toplu preradu voća, destileriju i poljoprivrednu mehanizaciju.

„Zahvalni smo što je prepoznat problem juga. Predstoji nam još mnogo truda i rada, ali ćemo imati proizvod iz svoje sredine, kojim ćemo da se ponosimo i na kojem ćemo moći da zaradimo“, rekla je direktorka zadruge Dragica Ristić.

„Lužničko pile“ je novoosnovana zadruga, koja će se baviti uzgojem i preradom živinskog mesa, a novac će uložiti u klanicu.

„Ovaj podsticaj će osnažiti male proizvođače u udruživanju i zajedničkom nastupu na tržištu“, rekao je direktor zadruge Bratislav Živković.

Probuđen duh zadrugarstva

Komisiju za dodelu činili su najeminentniji stručnjaci, koji su pažljivo birani, a na čelu je bio predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić, istakao je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić.

„Važnije od finansijskih podsticaja jeste to što je duh zadrugarstva probuđen. Desilo se ono što je malo ko očekivao, a to je da su u nekoliko proteklih meseci u Srbiji osnovane čak 182 zadruge“, rekao je Škorić.

  Izvor: Vlada Republike Srbije  Prenosi: agroklub.rs      Autorka Aleksandra Kekić          Foto: Vlada Srbije

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*