Potpisan Memorandum između Srbije i Kine

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz potpisli su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine (AQSIQ) Dži Šuping.

Potpisan je i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda.

Izvoz robe biljnog i životinjskog porekla

Kinesko tržište zainteresovano je za naše proizvode kao što su razne vrste mesa, mleko i mlečni proizvodi, kukuruz, šećerna repa i suva šljiva.

Predstavnicima AQSIQ-a, predat je i upitnik koji se tiče izvoza svinjskog mesa. To predstavlja osnovu za realizaciju izvoza te vrste mesa, posebno zamrznutog.

Nedimović je najavio i da će sledeće nedelje biti predat i upitnik koji se tiče izvoza proizvoda biljnog porekla, pre svega merkantilnog kukuruza, suve šljive i melase. Očekuje se skori izvoz te robe.

Kada je reč o mlečnim proizvodima i mleku za bebe, srpski ministar je rekao:

„To su namirnice koje su osetljive za zdravlje stanovništva i zato moramo biti pažljivi. Važno je da imamo sinhronizovane akcije, kako bi čitav ovaj proces živeo duži vremenski period“.

Kineska ulaganja

Tokom sastanka rečeno je i da pojedini kineski investitori žele da ulažu u sektor mleka i mesa, kada je reč o prehrambenoj industriji. Zbog toga je važno da se reše administrativne barijere u vezi sa bezbednošću hrane, jer bez toga neće biti investicija.

Foto: Ministartstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Izvor: www.agroklub.rs   Autorka Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*