Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda biće izgrađeno u Zrenjaninu

U postrojenje u Zrenjaninu kompanija “Metito” ulaže 30 miliona evra.

Ugovor za razvoj i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu potpisali su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i Valid Madvar, potpredsednik kompanije “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za tridesetak meseci Zrenjaninci će imati zdraviju i čistiju životnu sredinu, zdraviji i čistiji Begej, a samim tim i bolje mesto za život u gradu, što je svima cilj, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Dodao je i da se lokalna administracija trudila da Zrenjanin ispromoviše kao dobro mesto za investiranje.

Dobar ambijent za investicije formiran na lokalnom, ali i na nivou od strane Republike Srbije koja daje izuzetne podsticaje za ulaganje u Srbiji, doveli su do toga da se sada priča o zaštiti životne sredine.

Kompanija “Metito”, kao partner Grada i UAE kao partner Republike Srbije, jeste svakako garant da će takav proces uspeti i da će takva investicija uspeti.

“Direktna investicija je 30 miliona evra od čega 70 posto podrazumeva izgradnju samog postrojenja, biće zaposleno 40 ljudi”, izjavio je Salapura i dodao da “ovakva investicija u zaštitu životne sredine podrazumeva i angažovanje domaće, lokalne građevinske operative, što je svakako još jedan dodatni značaj”.

Obaveze Grada Zrenjanina nisu finansijske prirode, već da one podrazumevaju zemljište koje je obezbeđeno i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda.

Valid Madvar je ovom prilikom rekao da je reč o dugoročnom projektu JPP i da sa velikom radošću pristupaju realizaciji tog projekta koji ostvaruju uz veliku podršku Grada Zrenjanina i Republike Srbije i da se nada dugoj i lepoj saradnji tokom narednih dvadeset pet godina.

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji, ali i Evropi u kojima “Metito” posluje.

Srbija je odabrana kao vrlo intetresantno mesto za investiranje, istakao je Madvar, a zbog određenih pogodnosti koje pruža. Smatra da je ovo lep početak i da će otvoriti druga tržišta u Evropi.  Ovaj projekat je za sada prioritet, dodao je Madvar.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je podsetio da Republika Srbija ima propise koji su usvojeni pre nekoliko godina i koji ispunjavaju sve direktive EU u pogledu kvaliteta otpadnih voda, vazuha i ostalog, a ono što će biti rezultat projekta u Zrenjaninu jeste da će voda drugog reda izlaziti u Begej. U reku će se izlivati prečišćene otpadne vode.

Nedimović je naglasio da su obaveze države u realizaciji ovog projekta jednake nuli, a da će koristi imati svi koji žive u Srbiji i Zrenjaninu.

Izvor Poljosfera.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*