Poljoprivrednicima u 2020. iz IPARD-a 57 miliona evra

U 2020. godini, prema planu Ministarstva za poljoprivredu, biće objavljeno pet javih poziva iz IPARD programa vrednih oko 57,6 miliona evra.

Kako je Agrosmart već najavljivao, prvi poziv planiran za ovu godinu biće namenjen ruralnom turizmu i trebalo bi da bude objavljen u martu. Reč je o meri “Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja”, koju, da podsetimo, Brisel još uvek nije odobrio i za koju čekamo akreditaciju ali nadležni uveravaju da bi Evropska komisija uskoro mogla da nam da zeleno svetlo. Ako tako bude, našim poljoprivrednicima i privatnicima u ruralnim područjima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, a bave se i turizmom ili bi poljoprivrednu delatnost da prošire i u tom pravcu, od proleća bi na raspolaganju bilo 1.097.277.145 dinara.

Podrška iz IPARD fonda u okviru ove mere moći će se dobiti za izgradnju i unapređenje objekata za ruralni turizam, kupovinu nove opreme i nameštaja, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga – soba, restorana, objekata za rekreaciju, igranje, turističke kampove…

Sledeći poziv odnosi se na tehničku pomoć našoj administraciji u realizaciji ovog evropskog programa i za to je opredeljeno 53.630.984 dinara. I tu je reč o meri IPARD-a koju dosad nismo imali.

Poljoprivrednici, zadruge i mala i srednja poljoprivredna preduzeća mogu da računaju na još jedan konkurs iz IPARD-a za traktore. Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, u oktobru 2020. godine biće objavljen poziv iz mere “Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava”  za nabavku novog traktora vredan 620.119.041 dinara. Potom sledi poziv iz iste mere namenjen izgradnji skladišnih kapaciteta, farmi, staklenika, plastenika, podizanju i opremanju voćnjaka, vinograda… Planiran je za novembar, a vredan je 2.480.476.400 dinara.

Najviše para biće izdvojeno za meru koja se odnosi na izgradnju i opremanje objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa – 2.536.665.490 dinara. Za tu finansijsku podršku mogu da konkurišu firme – mlekare, mesare, klanice, vinarije, proizvođači džemova, sokova…

Do 24. februara otvoren poziv za preradu mesa, mleka, voća…

Foto: Pixabay

Podsetimo, IPARD II program u Srbiji za period 2014-2020. namenjen je poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Evropska unija je za njih obezbedila 175 miliona evra bespovratne pomoći, a deo – 25 odsto, obezbedila je Srbija iz nacionalnog budžeta. Princip je takav da investiciju u potpunosti finansiraju korisnici ovog programa, najčešće uz pomoć banaka ili fondova, a da im se po završetku ulaganja iz IPARD fonda vraća 50 do 70 odsto te vrednosti.

Do sada je u okviru IPARD programa (od kraja decembra 2017.) raspisano i zatvoreno sedam javih poziva vrednih oko 130 miliona evra, a prema izjavama nadležnih, do kraja 2019. godine na račune onih koji su realizovali investicije leglo je oko pet miliona evra. U toku je poziv za ulaganja u prerađivačkom sektoru, za izgradnju i opremanje objekata za preradu mesa, mleka, voća, povrća, jaja i grožđa i trajaće do 24. februara 2020.

Ako pogledamo dosadašnje javne pozive, najveća zainteresovanost bila je za traktore. Od ukupnog broja predatih zahteva u okviru IPARD-a najviše ih je bilo upravo za ovu investiciju – čak 62 odsto. Opremu i mehanizaciju tražilo je 25 odsto podnosilaca, a za izgradnju objekata i skladišta konkurisalo ih je tek 13 odsto.

Autor: S. Gluščević

Izvor:  Agrosmart.com

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*