Počele prijave mladih poljoprivrednika

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine objavila je Pravilnik kojim se definiše na koji način mladi poljoprivrednici mogu da se prijave za podsticaje koje za 2017. godinu dodeljuje to resorno ministarstvo.

Osnovna namera ovih subvencija je da se motivišu mladi da počnu da se aktivno bave poljoprivredom, odnosno da agrar bude osnovna delatnost kojom će obezbediti sopstvenu, ali i egzistenciju svojih porodica, što bi kao krajnji cilj imalo oživljavanje ruralnih područja u Srbiji.

Kojim poljoprivrednim oblastima su namenjene subvencije?

Prema ovom pravilniku za podsticaje mogu da konkurišu isključivo poljoprivredna gazdinstva u vlasništvu mladih, a oni obuhvataju podršku sledećim programima:

1) podrška investicijama za razvoj i unapređenje primarne biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda za tržište;

2) podrška iinvesticijama za razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje;

3) podrška investicijama za razvoj i unapređenje prerade mleka, povrća i voća.

Ko može da konkuriše za podsticaje?

Pravo na podsticaje imaju mladi poljoprivrednici i preduzetnici između 18 i 40 godina starosti, pri čemu će prednost prilikom rangiranja podnetih prijava imati investicije u vezi sa pripremom za prodaju ili preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda, zatim poljoprivrednici iz nerazvijenih i područja u kojima su uslovi za otežanim uslovima za bavljenje poljoprivredom otežani, kao i pojedinci sa odgovarajućim obrazovanje iz oblasti poljoprivrede i oni kandidati čija preduzeća posluju s pozitivnim bilansom.

Uz zahtev se prilaže predračun i izjava dobavljača

Svi zainteresovani za ovaj konkurs, onim popunjenog Zahteva za odobravanje prava na podsticaje, treba da podnesu i predračun za nabavku investicija ne stariji od 30 dana, kao i izjavu dobavljača da može izvršiti isporuku predmeta investicije u roku od šest meseci od dana izdavanja predračuna. Sva dokumenta koja se dostavljaju uz prijavu na konkurs moraju da glase na podnosioca prijave i prilažu se u originalu ili overenoj kopiji, dok uverenja i potvrde ne mogu biti starija od 30 dana od dana podnošenja.

Po jednoj prijavi najviše 1,2 miliona dinara

Uprava će na osnovu pristiglih prijava na konkurs utvrditi ispunjenost uslova za dodelu podsticaja i sastaviti rang listu podnosilaca prijava na konkurs, a zatim i doneti Rešenje kojim će biti utvrđen predmet i obim investicija, kao i iznos novca koji će korisniku biti dodeljen. Najveća vrednost podsticaja po jednom korisniku iznosi 1,2 miliona dinara. Pravilnikom je određeno i to da se subvencije se utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti realizovanog ulaganja, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Izvor:  www.agroklub.rs   Autor Marinko Tica Foto: auremar / Big Stock

 

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*