Plata za majke na selu godinu dana

Opština Knić obezbedila je 60 miliona dinara za podsticanje rađanja na selu. Majke koje žive na poljoprivrednim domaćinstvima u 2018. i 2019. godini dobijaće platu, baš kao da su zaposlene.

Za početak biće to minimalna plata, a ocu deteta biće plaćeno penzijsko i zdravstveno osiguranje. Razlog za ovakav potez u lokalnoj upravi ove gružanske opštine je što su prošle godine u 36 sela rođene svega 63 bebe.

Podsticanje rađanja

Glavni ciljevi ovog projekta, administrativnim rečnikom rečeno, su podsticanje rađanja, ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta i usklađivanje rada i roditeljstva.

“Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku obezbedio je 32, a iz opštinske kase 28 miliona. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za našu opštinu i odlučili smo se za njega kako bismo osnažili poljoprivredna gazdinstva direktnom finansijskom podrškom i podstakli rađanje, kaže Zoran Đorović, predsednik opštine Knić.

Dva osnovna uslova

Običnim jezikom to znači da sela u okolini Knića, kao i mnoga u celoj Srbiji, najsiromašnija su decom. Majke na selu ne mogu da računaju na određene pogodnosti kao porodilje koje žive u gradi, bez obzira na radni status. Osim finansijskog dela, na neki način su i nepravedno zapostavljene.

Đorović: borba protiv izumiranja sela

“Ceo projekat za početak traje dve godine. Uslov je da majka i otac žive na selu i da su u godini u kojoj koriste subvencije dobili bebu. I to je sve od uslova koje treba da ispunjavaju. Tih 60 miliona dinara koje smo odvojili biće upotrebljeno i za borbu protiv neplodnosti, edukaciji, promociji zdravog materinstva i reproduktivnog zdravlja”, objašnjava Đorović.

U četiri sela jedna beba

Na ovakvu meru podsticanja rađanja u Kniću su se odlučili u februaru ove godine i tada doneli i zvaničnu odluku, odnosno Deklaraciju o podršci mladim parovima kako bi se uhvatili u koštac sa ozbiljnim problemom. A problem je “potkovan” ne baš idiličnom statistikom. U proseku, u četiri sela rodi se jedna beba.

“U 36 sela, odnosno celoj opštini Knić, koja broji oko 23.000 stanovnika 2014. godine rođene su samo 83 bebe. U 2015. godini bilo je 88 beba, a prošle godine svega 63 novorođenčeta su došla na svet”, kaže Snežana Đokić, koja je u ovoj Opštini zadužena za društvene delatnosti.

Logika kojom su se rukovodili u Kniću je da subvencije koje se daju za poljoprivredu, u bliskoj budućnosti, neće imati velikog efekta, ako jednostavno ne bude ljudi u selu. A za četiri decenije broj stanovnika u ovom kraju smanjio se za čitavih 10.000. Naime, prema popisu iz 1971. godine u 36 sela živelo je nešto malo više od 23.000 stanovnika. Na poslednjem popisu bilo je oko 13.000 stanovnika, čija je prosečna starost 47 godina.

Izvor: www.agroklub.rs    Autorka Biljana Nenković                    Foto: Biljana Nenković

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*