Penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika

Poljoprivrednici prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju su jedna od tri kategorije obavezno osiguranih lica.

Za lica koja istovremeno ispunjavaju uslove za osiguranje po više osnova, utvrđen je prioritet osnova osiguranja tako da postojanje zaposlenja isključuje osiguranje po osnovu istovremenog obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti.

Osiguranici poljoprivrednici su lica koja se bave poljoprivrednom delatnošću (poljoprivrednici, članovi domaćinstva poljoprivrednika i članovi mešovitog domaćinstva), ako nisu osiguranici zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti, korisnici penzija i na školovanju.

Obavezno je osiguran nosilac poljoprivrednog domaćinstva, odnosno najmanje jedan član domaćinstva, a dobrovoljno ostali članovi domaćinstva.

Svojstvo osiguranika poljoprivrednika se stiče danom početka i prestaje danom prestanka obavljanja poljoprivredne delatnosti. Ono se ne može steći pre navršenih 15 godina života i utvrđuje se na osnovu prijave na osiguranje i odjave na osiguranje.

Svojstvo osiguranika poljoprivrednika može mirovati najduže pet godina u toku osiguranja iz objektivnih razloga (elementarne nepogode, bolest i porodiljsko odsustvo), s tim što to ne može biti uzastopnih pet godina.

Obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika uvedeno je od 01.01.1986.godine, a neki “osiguranici” još uvek nisu upoznati sa tim da imaju prijavu na osiguranje i obavezu uplate više stotina hiljada dinara doprinosa.

Danas dug poljoprivrednika po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja iznosi 155 milijardi dinara (40 % glavnica, a 60 % kamata), što predstavlja veliki problem, pa je neophodna hitna reakcija nadležnih organa.

Živko Stefanović, dipl. inž. savetodavac za agroekonomiju
PSSS ”Poljosavet” Loznica

Izvor: www.poljosfera.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*