Pametno staklo“ donosi znatne uštede u staklenicima

Pametne staklo i fotonaponske ćelije propuštaju deo spektra neophodnog biljkama, a preostali deo spektra koriste za proizvodnju električne energije ili zagrevanje staklenika.

straživači Svinburne Univerziteta (Melburn, Australija) završili su prvu fazu studije o tome kako pametne staklo i fotonaponske ćelije mogu da poboljšaju rast biljaka u staklenicima a da pri tome znatno smanje potrošnju energije.

Pametno staklo može podesiti sunčev spektar boja u zatvorenom prostoru, potencijalno stvarajući optimalniju klimu za biljke.

Vođa projekta, Baohua Jia, ekspert Tehnološkog univerziteta Svinburne  u Melburnu pokrenula je istraživanje u saradnji sa organizacijom Horticulture Innovation Australia.

“Nalazi do sada su veoma pozitivni”, rekla je Baohua Jia, “Nova tehnologija nije u širokoj upotrebi u zaštićenom prostoru. Ovo daje novu šansu obnovljivoj energiji. Biljke su osetljive na određene boje sunčevog spektra. Ostatak boja svetlosti se može koristiti u druge svrhe, bilo za prikupljanje energije i proizvodnju električne energije ili pretvaranja u energiju za zagrevanje. “

Foto: JakeWilliamHeckey / Pixabay.com

Izvor: www.poljoprivreda.info  Autor: Đorđe Simović

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*