Otvoren prvi srpski Poljoprivredni klub

U Upravi za agrarna plaćanja u Beogradu otvoren je prvi Poljoprivredni klub u Srbiji. Kako je rečeno na otvaranju, to će biti mesto organizovanog okupljanja, razmene iskustava i uspostavljanja saradnje između poljoprivrednih proizvođača, udruženja, prerađivača, investitora i svih ostalih činilaca u poljoprivrednom lancu.

Među zvanicama ministar poljoprivrede i ruski ambasador

Otvaranju su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin i menadžer Fonda za razvoj Regionalne Kancelarije UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država u okviru Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, Aleksander Averčenkov.

Mesto okupljanja poljopirvrednika i agrarnih stručnjaka

Ovom prilikom ministar Nedimović je istakao da je Poljoprivredni klub nova, moderna formula kooperacijei platforma koja će podržati suštinu poljoprivrede, a to je stvaranje dodate vrednosti. On je napomenuo da će ovaj i drugi poljoprivredni klubovi, koji će biti otvoreni širom Srbije, biti mesta na kojima će se okupljati proizođači, udruženja i stručnjaci iz oblasti poljoprivrede radi razmene iskustva i savremenih znanja.

Nedimović: Državni organi da budu na usluzi proizvođačima

Prema Nedimovićevim rečima, posao svih učesnika u lancu proljoprivredne proizvodnje je da sagledaju širu sliku tržišta i da se integrišu u oblasti u svojoj nadležnosti, to jest da zatvore krug od primarne proizvodnje do prerađivačke industrije i plasmana i promocije, a posao državnih organa je da budu servis i pomoć i poljoprivrednicima i prerađivačima, odnosno da prepoznaju i stvore prilike u poljoprivredi jednake za sve. On je naglasio da će otvaranjem ovog kluba biti stvoreni uslovi za istraživanje tržišta i još veći plasman naših poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Aleksander Averčenkov, Branislav Nedimović i Aleksandar Čepurin

Udvostručen izvoz Srbije u Rusiju

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je u poslednjih pet godina uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju u istom periodu povećan gotovo dva puta. On je istakao da je veoma važno da se pronađu takve oblasti u poljoprivredi u našoj zemlji koje će omogućiti izvoz u na rusko tržište.

Čepurin je napomenuo da je pre pet godina, izvoz Srbije u Rusku Federaciju iznosio 156 miliona dolara, a samo prošle godine taj iznos je dostigao 289 miliona dolara. Ruski ambasador je rekao da je ta zemlja zainteresovana za uvoz srpskih organskih proizvoda, kao i jabuka, malina i vina, dodavši da postoji interesovanje za saradnju u oblasti semenarstva i zajedničku proizvodnju poljoprivredne mehanizacije.

Za realizaciju projekta obezbeđeno 1,5 miliona dolara

Aleksander Averčenkov iz Programa za razvoj UNDP-a izjavio je da je otvaranje kluba samo početak projekta koji će trajati do 2019. godine, dok će za realizaciju budućih projekata biti obezbeđen novac u iznosu od 1,5 miliona dolara.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede Srbije

Izvor:  www.agroklub.rs   Autor Marinko Tica

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*