Oktobarski sneg lomio stabla voća

Vlažni sneg koji je u proteklu subotu pao ujugozapadnoj Srbiji lomio je mlada stabla voća, ali prve procene govore da šteta nije velika kako su poljoprivrednici strahovali.

Najviše štete bilo je u Novoj Varoši i Ivanjici, gde su zbog snežnog nevremena meštani pojedinih planinskih sela već četvrti dan u mraku. Na Zlataru, Murtenici, Bosanju, Javoru palo je više od 20 centimetara snega, a belelo se i u selima bliže limskoj dolini.

Stradali voćnjaci i plastenici

Sneg se lepio za lišće i lomio grane, a najviše su stradali voćnjaci podignuti u planinskim zaseocima. Vlažni sneg polomio je i mnoge plastenike.

„Od rane zore stresali smo sneg sa grana. Jabuke i kruške su jedine rodile ovog leta od voća, ali su njihovi plodovi propali pod snegom. Stradalo je i grožđe, koga je doduše ovde malo, jer se zbog surove klime gaji samo u baštama u dekorativne svrhe“, kaže Mišo Tomašević iz Nove Varoši.

Mišo Tomašević u borbi sa snegom

Štete je bilo i u voćnjacima na nižim nadmorskim visinama, a najviše je loma u mladim zasadima oraha.

„Srećom, nije bilo mraza, pa nije stradalo i povrće, koga još uvek ima u vrtovima i plastenicima. Ovde je nešto pitomija klima nego u selima na planinskim visovima, mada smo zbog blizine Potpećkog jezera dobar deo godine u magli“, kaže Radovan Glavonjić iz Bistrice na Limu.

Najmanje štete u malinjacima

Prema rečima voćara, najmanje štete bilo je u malinjacima. Zasadi maline poslednjih godina osvajaju planinske vrhove, pa je samo u opštinama Nova Varoš i Prijepolje više od 600 hektara pod ovim jagodičastim voćem.

„Stablljike maline su još uvek u punoj snazi i elastične su, pa ih je sneg samo savio, tako da nije bilo puno loma. Srećom, jer ove godine smo i onako pretrpeli dosta štete. Najpre majski sneg i mraz, a potom i dugotrajna suša desetkovali su prinose, pa je u malinjacima ove godine bilo i do 50 odsto manje roda nego lane“, kaže Milutin Živković, predsednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“.

Oktobarski sneg

Neće biti velikih posledica

Štete, ali u znatno manjem obimu, bilo je i u selima kod Prijepolja iznad 1.200 metara nadmorske visine. Stručnjaci međutim kažu da oktobarski sneg neće ostaviti veće posledice na razvoj voća u narednom periodu.

„Sneg je sačuvao mlade zasade od izmrzavanja, nije bilo ni puno loma, pa je šteta minimalna. U Prijepolju sneg je polomio uglavnom stara stabla voća koja više i ne rađaju“, kažu za naš portal u Službi za poljoprivredu opštinske uprave Prijepolje.

Foto: Željko Dulanović  Autor Željko Dulanović

Izvor:    www.agroklub.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*