Oblačinska višnja proizvela samo gubitke

Proizvođači oblačinske višnje, ove godine nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo uprkos tome što je otkupna cena bila duplo veća od lanjske. Kako tvrde, a prenosi RTV, čitava sezona je proizvela samo gubitke jer je prolećni mraz smanjio rod i do čak 80%. Višnja je obrana, ali su proizvođači ostali praznih džepova i sa mnogo posla koji moraju da obave.

Sav preostali rod se lako prodao

Otkupna cena oblačinske višnje kretala se oko 80 din/kg, od čega je 20 dinara je odlazilo beračima. Rod koji je iznosio tek od 20-30% od očekivanog, lako je pronašao kupce.

U planu gradnja postrojenja za pakovanje i preradu

Prema rečima proizvođača višanja da bi se situacija promenila na bolje, nakon zaštite geografskog poreklavišnje „Oblačinka“, plan je da se u tom mestu krene u gradnju postrojenja za čuvanje, preradu i pakovanje višanja.

Mladi radije u fabrike nego u proizvodnju višanja

Voćari dodaju da područje Merošine i Oblačine ima odlične uslove za proizvodnju višnje, za koje napominju da nisu dovoljno iskorišćeni. Oni dodaju da se omladina radije opredeljuje za slabije plaćene poslove u fabrikama nego za gajenje višanja uz rizik od grada, mrazeva ili niske otkupne cene.

Foto: Irish shorts / Flickr

Izvor: www.agroklub.rs   –  RTV  Autor Marinko Tica

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*