Niske dnevne temperature ne utiču na žitarice, one se dobro razvijaju

silos in the middle of a field in wintertime

Pad prosečnih dnevnih temperatura ispod pet stepeni, najavljuju kraj vegetacione sezone u Belorusiji dok se u Bugarskoj ozimi usevi dobro razvijaju.

Zbog hladnog vremena od 18. do 23. novembra, prosečna dnevna temperatura vazduha pala je ispod 5 °C, što ukazuje na kraj vegetacione sezone u Belorusiji.

Jesenji rast u 2019. trajao je duže nego obično pa su se biljke normalno razvijale. Na kraju vegetacije, stanje useva u većini krajeva ocenjeno je kao dobro. Hladno vreme uzrokovalo je da se biljke stvrdnu. Zbog temperatura ispod nule, tlo je počelo smrzavati. Parcele su bez snega, prenosi UkrAgroConsult.

Posejano žito u Bugarskoj dobro se razvija

Uzimajući u obzir relativno toplo vreme i poboljšane uslove vlažnosti tla, procesi rasta i razvoja ozmih useva, nakon 20. novembra odvijali su se normalnim tempom u Bugarskoj. 

Na severu i jugu padavine su posle 20.11. poboljšale i snabdevanje zemljišta vlagom i uslove rasta za zasejane i tek iznikle žitarice.

Na istoku zemlje, gde nije bilo kiše, postojali su povoljni uslovi za duboko oranje parcela namenjenih prolećnoj setvi, prenosi UkrAgroConsult.

Procenat vlažnosti tla je oko 30% svuda u Ukrajini

Temperature vazduha pale su tokom 21. i 22. novembra. Dnevni prosek kretao se u rasponu od -6 °C do +5 °C. Zbog privremeno oštre i hladne zime, tlo se smrzlo do dubine od 6 do 20 cm u poljima bez snega, u periodu od 23. do 25. novembra, a temperatura tla na dubini čvora bokorenja, pala je na 3,7 – 6,0 °C ispod nule – što je daleko iznad nivoa letalnih temperatura.

Ukrajinska pšenica i dalje ostvaruje rekordan izvoz

U severnim, zapadnim i centralnim regionima zemlje primećene su povremene padavine, ali njihova količina bila je u rasponu od 3,4 do 11 mm dok su južni i istočni delovi bili bez padavina. Kiša nije padala u čitavoj zemlji. Procenat dostupne zemljišne vlage iznosio je najviše 30% skoro svuda. Loša snabdevenost (ispod 10%) primećena je u regijama Čerkasi, Kirovohrad i Odesa. U ostatku zemlje sadržaj vlage u oraničnom sloju je optimalan i iznosi 21 – 28 mm.

U zoni stepa i delimično u šumsko – stepskoj zoni (Čerkasi, Kijev, Sumi, Vinitzia) uslovi uzgoja biljaka pogoršali su se i na nivou dugoročnog proseka i u odnosu na 2018. godinu. Razlog je kritični sadržaj vlage u površinskom sloju zemljišta, izveštava UkrAgroConsult.

Kina odobrila izvoz uljanih pogača iz Ukrajine

Ukrajina i Kina postigle su sporazum o izvozu uljanih pogača na kinesko tržište. Zemlje su potpisale i odgovarajući protokol.

To je izvestio zamenik ministra ekonomije, trgovine i poljoprivrede Taras Kačka (Taras Kachka), trgovinski predstavnik Ukrajine, prenosi UkrAgroConsult.

Egipat dobio na tenderu za kupovinu pšenice

Juče, 3. decembra, GASC je održao tender za kupovinu mlevene pšenice, za isporuku 21. – 31. januara 2020. godine.

Podsećanja radi, na poslednjem tenderu od 14. novembra. Egipat je kupio 465.000 tone pšenice iz Ukrajine i Rusije po prosečnoj ceni od 232,35 dolara/t, za isporuku od 5. do 15. januara sledeće godine.

Prenosi: Agroklub.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*