MyBeeLine – spoj moderne tehnologije i pčelara!

Alen Huskanović, Zoran Antolović i Luka Klancir osmislili su MyBeeLine BeeRM – aplikaciju za pčelare, koju su razvili upravo u saradnji sa njima. Ovaj projekat namenjen je modernizaciji pčelarstva, kako u regionu tako i u svetu. Istovremeno ulažu napore i о podizanje svesti o pčelama i problemima, odnosno bolestima sа kojima se suočavaju.

“Projekt je započeo sа radom krajem 2014. godine, kada smo kao studenti s kolegom koji se bavio pčelarstvom napravili prototip sistema koji pčelarima olakšava evidenciju i pregledanje podataka koje su evidentirali. Nakon toga smo razvili i veb stranicu, na kojoj smo počeli da objavljujemo novosti iz sveta pčelarstva. Danas naši posetioci dolaze iz svih krajeva sveta i jako smo ponosni na to“, objašnjava Alen.

Iskustva pčelara i moderna tehnologija su savršen spoj

Razvili mobilnu i veb aplikaciju

BeeRM je sistem koji se sastoji od mobilne i veb aplikacije. Mobilna aplikacija koristi se na terenu (pčelinjaku) kao zamena za papir i olovku. Pčelar dolazi do košnice, jednostavnim skeniranjem koda na košnici putem mobilnog telefona bira zajednicu za koju radi pregled i sa nekoliko dodira po ekranu evidentira sve podatke, koje bi inače zapisao u svesku – broj okvira legla/meda, da li je video maticu, da li je video tragove bolesti, beleške i komentare.

“U veb aplikaciji pčelar može da pregleda podatke, analizira ih i da donosi zaključke. Za svaku zajednicu je moguće pratiti istoriju pregleda i promene uslova koji se prate. Pčelari sami mogu da odaberu koje će parametre pratiti i da preskoče ono što ne žele da prate o svojim zajednicama”, objašnjava Luka i dodaje da će uskoro pčelarima omogućiti snimanje audio zapisa kako bi kroz aplikaciju što jednostavnije zabeležili svoje misli i zapažanja tokom rada, kako bi ih kasnije mogli preslušati i podsetiti se na stanje zajednice u tom trenutku.

Dostupna na jezicima regiona

Dodatno, aplikacija upozorava pčelara ako “preskoči” neke zajednice i za njih ne napravi pregled, kako bi pčelar u svakom trenutku bio siguran da su sve zajednice redovno pregledane i u redu. Pčelar u aplikaciju može dodati podsetnik u kalendar, kako ne bi zaboravio napraviti planirane radove.

Sisitem prikazuje i vremensku prognozu za lokacije pčelinjaka kako bi pčelar imao uvid u predviđeno kretanje vremenskih uslova i kako bi mogao da planira svoje aktivnosti. Svi podaci se u mogu preuzeti na računar u obliku Excel tabele.


Aplikaciju danas koristi više od 1.100 pčelara širom sveta

Za razliku od mnogih mobilnih rešenja koja su na engleskom jeziku, BeeRM – pčelarska aplikacija dostupna je na jezicima našeg regiona. Aplikacija je dostupna za korištenje više od godinu dana i trenutno kroz nju svoje podatke evidentira više od 1.100 pčelara u celom svetu – SAD, Australija, Novi Zeland, Irska i Kanada, ali i zemlje regiona – Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i ostale.

“Iskustvo pčelara i moderna tehnologija savršen su spoj. Pčele nam ostavljaju znakove i mi pčelari znamo da ih pročitamo. Potrebno  je da ih još sačuvamo na mestu gde će nam biti lako dostupni onda kada nam budu trebali”, zaključuje Zoran.

Više o projektu MyBeeLine i aplikaciji saznajte na www.mybeeline.co i beerm.mybeeline.co

Izvor: www.agroklub.rs   Autorka Željka Rački-Kristić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*