Moderna proizvodnja povrća u Novom Sadu

Marija Jukić, iz Novog Sada pravi je dokaz da uz mnogo volje, truda i rada, bavljenje poljoprivredom može biti uspešno i u gradu. Ona je po odlasku u penziju, pre 4 godine, na placu koji im je ostavio muževljev otac, započela povrtarsku proizvodnju. Isprva je to bio uzgoj paradajza na otvorenom, a u međuvremenu su kupili plastenike i počeli pored paradajza da gaje zelenu salatu i papriku.

Od ljubavi prema agraru do zarade

Na porodičnom imanju, Marija Jukić je želela, da nakon odlaska u penziju, ponovo ima posao kojim će se baviti 24 sata dnevno, a koji će uz to istinski voleti. Kako tvrdi, takođe je želela da joj se u tome pridruže i dvojica sinova. Prema prvobitnoj nameri, dva plastenika, trebala su da budu baštica za majčin hobi, kaže njen sin Marko koji je danas zajedno sa bratom i majkom potpuno posvećen plasteničkoj proizvodnji povrća i to u sred Novog Sada.

Na početku je bilo najteže

Prema Marijinim rečima, prva godina je bila najizazovnija jer su paradaj zasadili na otvorenom. Četiri godine kasnije, porodica Jukić ima dva plastenika od 320m2 i 500m2. U jednom se trenutno nalazi paradajz u zrenju, dok je u drugom je paprika babura. S obzirom na to da na iskustvo komšija, kako do obično biva u proizvodnji na selu, oni nisu mogli mnogo da računaju, Jukići su morali da angažuju stručnog agronoma. Kako kažu Marko i njegova majka Marija, svakog dana se nauči nešto novo što pospešuje proizvodnju.

Siguran plasman je izuzetno važan

Od početnih 2,5-3 tone paradajza, oni su stigli na 5 tona, koliko se ove godine projektovano, napominje Marko. Kada je reč o paprici, ovo je njena prva godina proizvodnje, pa će svaki prinos biti dobar. Proizvodi se plasiraju već provereno restoranima i prodavnicama brze hrane sa tendencijama ka proširenju proizvodnje. O planovima, greškama koje su pravili na početku, kao i o tome koliko su važni saveti struke i nauke u poljoprivrednoj proizvodnji Marija Jukić i njen sin Marko govore u video prilogu:

Foto: Salie Dean Shatz/Flickr

Izvor: www.agroklub.rs            Autor Marinko Tica 

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*