“Minut” zemlja – samo za uporne

Robert Nađ je ratar iz Belog Blata kod Zrenjanina. Ljubav prema poljoprivredi nasledio je od oca, koji je imao oko 10 hektara zemlje, jer se više bavio uslugama – kombajnjiranjem, oranjem, setvom. Robert je počeo da kupuje zemlju i povećao je na 36 hektara, a ostalo radi u zakupu.

“Analizu zemljišta sam radio pre dosta godina. Nisam mogao nikako da ispoštujem, pošto je zemlja peta, šesta, sedma klasa – jako puno se ulaže, a jako malo rodi. Znači, do setve najmanje tri prohoda, da bi se uradila sitna zemlja i da se sačuva vlaga. Posle setva i još jedan problem, prvo niče trava, pa tek onda kultura”, objašnjava Nađ.

Najviše jutara pod suncokretom

Iako teži kukurzu i pčenici, Robert kaže da je za ovu godinu jedina isplativa kultura suncokret:

“Imam oko 45 jutara posejane pšenice, dok sam prošle godine imalo blizu 60 jutara. Ostalo mi je za kukuruz 10, 12 jutara i suncokret nekih 70.”

Ovu zemlju meštani zovu i “minut zemlja” – mora se odrediti tačno vreme za rad na njoj, jer ste u pet do 12 poranili, a u 12 i 5 već zakasnili.

Problem prave i divlje svinje, cene nafte, dažbine, izdržavanje porodice, pa kada se računica uradi – ratarstvo nije isplativo, smatra Nađ.

Izvor: www.agroklub.rs  Autorka Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*