Lekovito bilje uzgajati planski

Porodica Tumbas iz Kupusine uspešna je u svom poslu, jer svake proizvodne godine urade plan sa otkupljivačima.

Porodica Tumbas iz Kupusine kod Apatina bavi se proizvodnjom mlevene začinske paprike i sušenog luka, ali i lekovitog bilja. Gizela Tumbas zadužena je za deset tona paprike, koliko se godišnje preradi. Kaže da do sada nije bilo problema oko prodaje. Međutim, da bi što racionalnije iskoristili sušaru i obezbedili posao za desetak radnika, pokrenuli su i proizvodnju lekovitog bilja.

„Radimo ehinaceu, artičoku i melisu. Preradimo otprilike oko deset tona sušene ehinacee. Što se tiče melise, ovo nam je prva godina, ali očekujemo negde oko sedam tona. Od artičoke, koju prerađujemo u sirovom stanju, jer je ne sušimo, očekujemo oko pet do pet i po tona na godišnjem nivou“, kaže Atila Tumbas za RTS.

Osim radnika i supruge, u ovom poslu mu pomažu i dva sina. Uspeh je rezultat planiranja, jer svake proizvodne godine urade plan sa otkupljivačima sa kojim ugovaraju proizvodnju i dogovore količine koje će otkupiti. Na taj način na vreme mogu da planiraju setvu. Ipak, ne planiraju veće površine, jer lekovito bilje otkupljuje tek šest odsto otkupljivača.

Izvor: RTS   Prenosi. agroklub.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*