Kontejner farme – uzgoj povrća bilo kada, bilo gde

Ovaj način uzgoja bi trebalo da pomogne proizvođačima da prevaziđu probleme, kao što su ekstremne vremenske prilike, bolesti i ograničena sezona.

U proizvodnji hrane sve dalje se probijaju granice. Tako su inovatori osmislili uzgoj kultura u kontejnerima, koje je moguće premeštati sa mesta na mesto. Ovaj način uzgoja bi trebalo da pomogne proizvođačima da prevaziđu probleme, kao što su ekstremne vremenske prilike, bolesti i ograničena sezona. Veruje se da bi se tada proizvelo mnogo više hrane, pa čak i tamo gde inače nije moguće, odnosno gde određene kulture moraju da se uvoze.

Kontejneri omogućavaju lokalni uzgoj, odnosno olakšavaju situaciju kada je reč o transportu namirnica – nije potrebno prelaziti dug put da bi namirnice stigle do tržišta. To ima mnogobrojne prednosti – namirnice su svežije, manje je otpada, a i smanjuju se troškovi.

Nove tehnologije za više hrane

Ova ideja rado je prihvaćena u Kanadi. Lider u prehrambenoj industriji Loblaw Companies Ltd namerava da potroši 150 miliona dolara više svake godine do 2025. u saradnji sa poljoprivrednicima. Pomoći će im da primene nove tehnologije, kako bi proizveli voće i povrće koje Kanada inače uvozi. Takođe, Freight Farms and Tiger Corner Farms iz SAD su dve kompanije koje razvijaju uzgoj u kontejnerima, koristeći dva načina ugoja – hidroponiku aeroponiku. Dakle, bez upotrebe zemljišta – koristi se samo voda bogata nutrijentima.

40.000 glavica salate za upola manje vremena

Tiger Corner Farms kontejneri sačineni su iz pet jedinica. Četiri se koriste za uzgoj, a peti se koristi kao radna stanica za klijanje biljaka i nakon berbe plodova. Sarađuju sa još dve kompanije, od kojih se Boxcar Central brine o hardveru i softveru u kontejnerima, a Vertical Roots o samoj proizvodnji.

Kontejner
Kontejneri mogu da se prevoze sa mesta na mesto (Foto: Facebook / Freight Farms)

Vertical Roots ima ukupno 13 ovakvih farmi. Zahvaljujući njima, proizvodi 40.000 glavica salate za upola manje vremena, nego na tradicionalan način. Kako kaže generalni direktor Endru Har (Andrew Hare), saradnja sa Tiger Corner Farms nastala je iz istih ciljeva: „Oni su želeli da aobezbede posao i da obrazuju ljude, kada je reč o održivoj poljoprivredi, a mi smo želeli isto. Bilo nam je važno da naše društvo zna odakle dolazi hrana koju jedu i koliko je važno da bude sveža i kvalitetna“, piše Transport Topics.

Uzgoj povrća u svemiru?

U međuvremenu je u Bostonu Freight Farms ponudila hidroponsku „farmu u kutiji“ dugu 12 metara, pod nazivom Leafy Green Machine. Takođe su omogućili poljoprivrednicima da nadgledaju useve pomoću mobilne aplikacije. Njihovi klijenti su pojedinci, ali i univerziteti i korporacije. Jedan od njih je Kim Karen (Curren), koji za lokalni restoran proizvodi zeleniš, koji inače ne postoji u Bozemanu, u Montani,

Freight Farms sarađuje čak i sa Nasom, eksperimentišući da li ovi kontejneri mogu da se koriste i u svemiru. Tim je fokusiran na kreiranje zatvorenog sistema, vodeći računa od LED svetlima, grejanju, ventilaciji, klimi. Međutim, jedan od najvećih problema je gravitacija, pa se traži rešenje kako bi biljke mogle da rastu u izmenjenim uslovima.

Izvor  agroklub.rs   Autor  Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*