Ko je (novi) prvi čovek EU poljoprivrede Januš Vojćehovski

Janus WOJCIECHOWSKI in the European parliament in Brussels

Dugogodišnjeg člana Evropskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu, a trenutno člana Evropskog Revizorskog suda, za komesara za poljoprivredu je nominovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Nakon Fila Hogana (Phila Hogana), prvi čovek EU poljoprivrede trebao bi postati Poljak Januš Vojćehovski (Janusz Wojciechowski). Dugogodišnjeg člana Evropskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu, a trenutno člana Evropskog Revizorskog suda, za komesara je nominovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen). 

Podsećamo, predsednica Ursula fon der Lajen predstavila je svoj novi tim, u kojemu će dosadašnji prvi ministar poljoprivrede EU, Irac Fil Hogan, preuzeti međunarodnu trgovinu.

„Ovaj će tim oblikovati evropski put: pokrenućemo hrabre korake protiv klimatskih promena, izgraditi naše partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, definisati odnose sa samopouzdanijom Kinom i biti pouzdan sused Africi. Ovaj tim će se morati založiti za naše vrednosti i standarde svetske klase. Želim da se Komisija vodi odlučno, koja je jasno usresređena na pitanja i pruža odgovore. Želim da bude uravnotežena, okretna i moderna.

Bivši ministar poljoprivrede EU Fil Hogan u novom sazivu dobija drugi zadatak

Ovaj tim sada mora steći poverenje Parlamenta. Moja komisija biće geopolitička komisija posvećena održivim politikama. I želim da Evropska unija bude čuvar multilateralizma. Jer znamo da smo jači radeći zajedno ono što ne možemo sami“, rekla je fon der Lajen.

Inače, Januš Vojćehovski bivši je lider poljske seljačke stranke. Novi sastav Evropske komisije trebao bi početi s radom 1. novembra s tim da nominovani postaju poverenici tek kada ih potvrdi Evropski parlament. 

Prenosi Agroklub.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*