Kinezi usmrtili gotovo milion svinja zbog afričke kuge

Domestic Pigs On A Farm

Bolest je stigla u 24 provincije i regiona od prvog izbijanja u avgustu, uzdrmavši trgovinu koja je u najvećem svetskom tržištu svinjetine i svinjskih proizvoda.

Kina je usmrtila 916.000 svinja nakon stotog izbijanja afričke svinjske kuge u zemljи, saopštilo je njihovo Ministarstvo poljoprivrede, jer se bolest i dalje širi na nove regione i veće farme.

Bolest je stigla u 24 provincije i regiona od prvog izbijanja u avgustu, uzdrmavši trgovinu koja je u najvećem svetskom tržištu svinjetine i svinjskih proizvoda. Kina je u 2017. usmrtila gotovo 700 miliona svinja, piše Reuters.

Afrička svinjska kuga ne šteti ljudima, ali je smrtonosna za svinje i nema vakcije ili leka.

Pronašli uginulu svinju na plaži

Tajvanski predsjednik Cai ing-ven (Tsai Ing-wen) pozvao je prošlog meseca Peking da „ne skriva“ informacije o bolesti, nakon što je pronađena uginula svinja na plaži na tajvanskom ostrvu Kinmen, koji je oko 10 km udaljen od kineskog obalnog grada Sjamen (Xiamen). Kasnije je otkriveno da je svinja bila zaražena virusom afričke svinjske kuge.

Kina je uvek sledila principe ‘pravovremenog, otvorenog i transparentnog’ kada je izveštavala o slučajevima,“ izjavio je Guang Defu, portparol ministarstva, u izjavi na svojoj internet stranici.

Afrička svinjska kuga: Kako biti korak ispred zaraze?

Uz svinje koje su uništene na zaraženim farmama, mnoge druge su usmrtili poljoprivrednici koji žele da izađu iz industrije zbog uticaja koju bolest ima na cene i trgovinu, rekla je Pan Čenjun (Chenjun), viši analitičar u Rabobanku.

Ove godine mogli bi imati 20% manje svinja?

Dodala je da likvidacija od strane malih poljoprivrednika, sporo obnavljanje i širenje zaraze na veće farme moglo bi smanjiti broj svinja u Kini za oko 20% u 2019. godini.

Učinak izbijanja svinjske kuge odražava se i na tržište stočne hrane. Budućnost kineske sojine sačme pala je za gotovo tri odsto u ponedjeljak, nakon što je u subotu objavljeno novo izbijanje na velikom uzgajalištu.

Autorka

Karolina Tušek

Karolina Tušek

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*