Kina i SAD otpočele trgovinski rat

Trgovinski rat između Kine i SAD-a počeo je danas u 12:01 po istočnom američkom vremenu. Kineska carina od 25% na američku soju uticala je na cenu ove uljarice.

Trgovinski rat između Kine SAD-a počeo je danas u 12:01 po istočnom američkom vremenu. Tada je Vašington povećao carine na 34 milijarde dolara vredan uvoz iz Kine. Kako piše RTS, Peking je ekspresno odgovorio uvodeći smesta kontracarine na uvoz robe iz SAD. Na listi američke robe koja će biti predmet odmazde su, između ostalog, soja, električni automobili i viski.

Kako stoji u izveštaju Produktne berze iz Novog Sada, najavljena kineska carina od 25% na američku soju uticala je na cenu ove uljarice. Ona je na berzi u Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju pojeftinila 3%, a sojina sačma je pojeftinila 0,97%.

Dodatne tarife SAD uvodi za dve nedelje

Kako je predsednik SAD Donald Tramp rekao u četvrtak novinarima,  dodatne američke tarife na uvoz iz Kine u vrednosti od 16 milijardi dolara, biće uvedene za dve nedelje. SAD su spremne da ciljaju dodatnih 200 milijardi dolara kineskog uvoza, a zatim još 300 milijardi dolara, ukoliko Peking ne popusti zahtevima Vašingtona. Tako bi ukupan iznos kineske robe, koja je na udaru američkih tarifa, dostigao potencijalnih 550 milijardi dolara. To premašuje prošlogodišnji izvoz proizvoda iz Kine u SAD od 506 milijardi dolara.

Kina: SAD štete globanoj ekonomiji

List „China daily“ je optužio Trampovu administraciju da se „ponaša kao banda huligana“, koja bi mogla da nanese štetu globalnoj ekonomiji ukoliko je druge zemlje ne zaustave, dodajući da „ne treba da postoje dileme u pogledu u odlučnosti Pekinga“. Mondo navodi da kinesko Ministarstvo trgovine tereti američku stranu da je prekršila pravila Svetske trgovinske organizacije i da dodatne carine prete globalnom trgovinskom sistemu i ugrožavaju oporavak svetske privrede, kao i interese kompanija i potrošača.

Zaštita interesa

Podsetimo, Kina je uvela carine na 25% od 128 vrsta roba koje uvozi iz SAD-a, uključujućisvinjsko meso i vino, kao odgovor na povišene dažbine za uvozni čelik i aluminijum, koje je u martu uvela administracija Donalda Trampa, piše BBC. Peking je saopštio da mere služe zaštiti kineskih nacionalnih interesa. Sa druge strane, Tramp je uveo carinu na kinesku robu, delom i zbog navodne kineske krađe intelektualne svojine – pre svega, dizajna i ideja.

Izvor agroklub.rs   Autorka Aleksandra Kekić


Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*