Kako skinuti lastare sa čokota?

Skidanje lastara sa čokota može da se izvodi na jesen i proleće, ali ne i za vreme zimskih mrazeva. Preporučuje se da se skida u jesen, posebno u mestima gde je temperatura vazduha tokom jeseni i zime znatno iznad nule, kao i u krajevima gde su vrlo često niske zimske temperature

Jesenje skidanje lastara u novembru

15 dana posle opadanja lišća u novembru, pravo je vreme za skidanje lastara. Ako oni sadrže nešto više vlage od normalne, onda ih je potrebno skinuti krajem jeseni.

Pre početka prekraćivanja lastara u reznice, potrebno je odbaciti donji deo debljine 12 mm, pa se lastar tek odatle počne prekraćivati u normalne – standardne reznice dužine 40-50 cm.

„Svaki radnik ima po jedan štapić, čija je dužina onolika kolika treba da bude i dužina reznica. Lastari se prekraćuju tako da na debljem kraju svake reznice ispod najnižeg kolenca ostane deo članka dužine 2 cm -3 cm, a na tanjem kraju presek se pravi po meri – prema dužini štapića“, piše za PSSS dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva Suzana Jerkić.

Reznice prve klase

Nakon što se ispod najnižeg kolenceta svake reznice ostavlja deo članka 2-3 cm, prilikom prekraćivanja lastara u reznice uvek se odbacuje deo svakog članka preko kojeg se pravi presek.

„Tako se lastari prekraćuju u reznice prve klase namenjene kalemljenju, sve dok se nailazi na debljinu od 6 mm. Najkvalitetnije su reznice koje su dobijene od delova lastara debljine 7mm -10 mm“, napominje Jerkićeva.

Klasirane reznice vezuju se u snopove od po 100, 200 ili 250 komada. Normalne standardne reznice vežu se na dva mesta.

Foto: Stephan A. / Flickr

Izvor: www.agroklub.rs  Autorka Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*