Jestivo cveće za šarenilo na tanjiru

Da li ste ikada poslužili cveće na svojoj trpezi? Ako niste, možda ćete poželeti da isprobate kada pročitate ovaj tekst! Ovih pet cvetnica cvetaju tokom celog leta, pa bi ih trebalo uvrstiti u vrt ili posejati u saksije na balkonu.

Dragoljub

Njegovi listovi i cvetovi bogati su vitaminima. Cvetove treba redovno brati, kako bi biljka bila bujna. Ne smeta mu sunce, a jednom mesečno je potrebna prihrana. Odlično uspeva kada se seje.

Cvetove dragoljuba pomešajte sa zelenom salatom, dodajte u turšiju, a iseckane listove pospite po hlebu namazanom puterom.

Kadifica

Odlično uspeva na svakoj vrsti zemljišta, a neophodno je redovno zalivanje. Cveta do prvih mrazeva. Odlična je za organske bašte, jer njen miris odbija puževe i štetočine. Voli sunce i hranljivo zemljište.

Cvetovi kadifice su ukusan dodatak letnjim salatama.

Viola

Viola ima plitak koren i treba je štititi od prevelike vlage. Otporna je i lepo raste u senci ili na suncu. Zahteva hranljivo zemljište. Važno je uklanjati precvetale cvetove. Može da se poseje tokom jula i avgusta, a kada nikne treba je rasaditi.

Violu dodajte salatama i poslužite uz jagode.

Kamilica

Može da se poseje u rano proleće ili u jesen. Odgovaraju joj neutralna zemljišta, sunčane pozicije i mineralna prihrana. Tokom leta neprestano cveta, a bere se kada su latice napola otvorene.

Isprobajte kamilicu uz krastavce ili dinju.

Slez

Pitomi slez se seje od maja do jula, a cveta od jula do septembra. Voli sunčana i topla staništa, zaštićena od kiše. Mora redovno da se zaliva i snabdeva hranljivim materijama. Potrebno ga je orezati odmah posle cvetanja.

Poslužite slez uz salate.

Jestivi cvetovi biće odlično predjelo, ako ga poslužite uz nanu, peršun i vlašac, sa malo bibera i soli.

Foto: George Groutas / Flickr

Autorka Aleksandra Kekić

Izvor: www agroklub.rs    Novosti.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*