Istraživanja: Selekcijom do unapred kastrirane prasadi

Najnovija genetska istraživanja u stočarstvu – Selekcijom do unapred kastrirane prasadi

Primenom specijalnog plana selekcije omogućiće se da muška prasad ne prođu fazu puberteta, čime će se eliminisati potreba za kastracijom

Kastracija prasadi smatra se jednim od postupaka koji nisu u skladu s dobrobiti životinja i u razvijenim zamljama pokušavaju da se pronađu načini kako bi se ovaj problem rešio.

Nedavno su dve kompanije iz SAD objavile kako zajednički rade na selekciji koja treba da omogući rađanje unapred kastrirane prasadi.

Prema navodima ovih kompanija, primenom specijalnog plana selekcije osiguraće se da muška prasad ne prođu fazu puberteta, nego da, kada su u pitanju reproduktivni organi, ostanu u predpubertetskoj fazi, čime će se eliminisati potreba za kastracijom.

Radi se, inače, o genetskoj promeni koja se sporadično javlja u prirodi.

Uskoro bi ova tehnologija trebalo da pređe u sledeću fazu, a to je ispitivanje mogućnosti komercijalne primene ove metode.

Pri tome ispitivaće se uticaj metode na kvalitet proizvedenog mesa, kao i efikasnost ishrane.

Fondacija za hranu i poljoprivredu je krajem decembra za ova istraživanja izdvojila 500.000 dolara i ovaj grant je u potpunosti namenjen za istraživanja koja treba da omoguće eliminaciju kastracije svinja.

Na rekombinaciji gena radi se godinama. U aprilu 2015. godine, zahvaljujući ovoj tehnologiji, stvorena su prirodno bezroga goveda.

A. M.

Poljoprivrednik   Izvor: Poljosfera.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*