I poljoprivrednici u EU rade „na crno“

Buduća Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) EU mora biti bolja i efikasnija, a propisi solidarniji i pravedniji, kako bi i ZPP bila pravedna. To je poručeno sa Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskoga parlamenta, koji je na sednici održao razmenu stavova o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politikesa članovima Odbora za prirodne resurse, Odbora regiona i Odeljenja za poljoprivredu, ruralni razvoj i životnu sredinu Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora.

Otvarajući sednicu toga Odbora, predsednik Česlav Siekierski (Czesław Siekierski) rekao je da ti odbori nisu samo savetodavna tela, već imaju uticaj na politike i mišljenja o kojima Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj raspravlja.

Rad bez ugovora i za male plaće

Član Odbora regiona Karsten Uno Peterson rekao je da traže od Evropske komisije da se angažuje oko propisa, kako bi oni bili solidarniji pravedniji, da bi, na kraju, i ZPP bila pravedna. Iskazao je i zabrinutost zbog gotovo 10 miliona zaposlenih u poljoprivredi, koji često rade bez ugovora i za vrlo male plate.

On je ujedno ukazao na potrebu pravednijih cena, regulacije tržišta i smatra kako je potrebno podržati kratke lance snabdevanja hranom i podršku ugostiteljstvu, koje nudi lokalne proizvode.

U poljoprivredi radi 22 miliona ljudi, a proizvode hranu za 500 miliona građana Evropske unije.

Očekuju se da buduća ZPP bude jednostavniji, da se smanje administrativni zahtevi i da subvencije koje se isplaćuju budu pravednije, kako bi se dala podrška malim porodičnim gazdinstvima, a ne velikim kompanijama.

Posebna pažnja je usmerena i ka mladim poljoprivrednicima, kao i prepoznavanju rada žena, za koji se kaže da je važno da bude priznat i plaćen, što danas nije slučaj.

Foto: dolgachov / Bigstock

Izvor:   agroklub.rs   Autorka Željka Rački-Kristić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*