Hemijska analiza zemljišta – bez laboratorija

Prema novoj politici ZPP-a (Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije), analiza zemljišta će biti obaveza prilikom ostvarenja određenih subvencija u poljoprivredi.

Osnovni cilj analize je da se odredi indeks raspoloživosti hraniva u određenom zemljištu, da se predvidi povećanje prinosa i profitabilnosti đubriva, da se osigura temelj za proračun potrebnog đubriva pojedinog useva, da se odredi odnos pojedinog hranjivog elementa i da se utvrdi plan nadoknade.

Manjak znanja o novim tehnologijama

Mnogi poljoprivrednici iz udaljenijih mesta nisu u mogućnosti da dostavljaju svoje uzorke zemljišta u laboratorije, koje se nalaze uglavnom u većim gradovima. Često su takve prakse i vrlo skupe. U svim zemljama EVropske unije, poljoprivrednici se bore za svoj udeo na stalno promenjivom tržištu od 500 miliona potrošača.

Agroekonomski stručnjaci upozoravaju kako mnogi poljoprivrednici gube bitku, upravo zbog ograničenog pristupa informacijama, manjka želje za znanjem i novim tehnologijama. Svaki ozbiljniji proizvođač biljnih kultura trebalo bi da ima informacije o svojim zemljištima.

Lab in a box

Holandski tim naučnika osmislio je vrlo pouzdan mobilni uređaj za brzu interpretaciju stvarnih podataka u zemljištu. Dugogodišnjim radom, sakupljali su podatke svih agroekoloških faktora u vezi sa zemljištem celog sveta. Kako je to godinama iziskivalo velike troškove transporta sa terena do agropedoloških laboratorija, razvili su terensku laboratoriju pod nazivom „Lab-in-a-box“. Prema dostupnim informacijama, ona može da odradi do sto različitih uzoraka dnevno. Za upravljanje ovim uređajem je dovoljna jedna osoba, bez posebnog predznanja.

Proces dobijanja rezultata radi se u četiri koraka:

  1. Sakupljanje uzorka zemljišta;
  2. Priprema (sušenje i usitnjavanje uzoraka);
  3. Merenje i analiza (potpuno digitalno);
  4. Provera podataka, interprertacija i preporuke.

Dobijeni rezultati su automatski upoređeni sa „SoilCares“ globalnom bazom podataka. To je holandska kompanija, koja okuplja naučnike i stručnjake različitih znanja, kako bi doprineli povećanju dostupnosti informacija u svrhu većih prinosa biljnih kultura.

Imajući na umu da je zemljište nezamenjiv resurs i baza za proizvodnju hrane, u nadolazećim godinama predviđa se drugačiji odnos prema upravljanju zemljištem, nego što je to bila praksa do sada. Ovim uređajem svakako bi se skratio proces sakupljanja podataka. Dalje, uvođenjem prakse „pametne poljoprivrede“, uređaji poput „Lab-in-a-box“ biće nezaobilazni u komercijalnoj proizvodnji.

Foto: StockSnap / Pixabay

Izvor: agroklub.rs  Autor Vladimir Miloš

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*