Emisija CO2 blizu rekordnih 37 milijardi tona

Ove godine je emisija ugljen-dioksida (CO2) u atmosferu iz fosilnih goriva i industrije bila za 2%veća nego u 2016. godini i pretila da dosegne rekordnih 37 milijardi tona. Kako prenosi National Geografic Srbija emisije štetnih gasova su između 2014. i 2016. godine stagnirale, ali će u 2017. porasti, uglavnom zbog sve većeg industrijskog napretka Kine.

Što pre smanjiti emisiju štetnih gasova

Prema najnovijim podacima predstavljenim na Međunarodnoj konferenciji o klimi, organizovanoj u Bonu, što pre se mora nešto učiniti na smanjenju ispuštanja štetnih gasova, da bi se izbegle oluje, toplotni talasi i rast nivoa mora. Izveštaj grupe „Global Carbon Project“, koju čini 76 naučnika iz 15 zemalja, pokazao je da vrednosti iz 2016. godine nisu bile gornja granica. To je potvrdila i direktorka centra „Tyndall“ na londonskom univerzitetu „East Anglia“, Korin le Ker upozoravajući da ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu ponovno snažno raste i napomenuvši da je to jako razočaravajuće.

I Srbija u borbi protiv klimatskih promena

Konferencija održana u Bonu je samo jedan u nizu sastanaka naučne i stručne javnosti da bi se pronašli mehanizmi za ostvarenje ciljeva iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine kojim se 195 zemaljasveta obavezalo da ograniči globalno zagrevanje na manje od 2°C u poređenju sa predindustrijskim razvojem. Sporazum su potpisali šefovi država ili vlada, a do sada ga je ratifikovalo više od 130 zemalja, među kojima je i Srbija.

Foto: Sean Branconier / Flickr

Izvor:  agroklub.rs    Autor Marinko Tica

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*