Električno vozilo samostalno kosi, tovari i raspoređuje travu kravama

Nedavno je kompanija Lely predstavila svoju viziju cirkularne ekonomije na farmi koja uključuje tri inovativna proizvoda: Sphere, Exos i Horizon. Reč je o autonomnim sistemima koji pomažu farmerima, istovremeno obezbeđuju dobrobit životinja i smanjuju emisiju štetnih gasova.

Dobra krmiva su oduvek važna za zdravlje i mlečnost krava. Exos je novo otkriće u iskorišćavanju travnjaka, a mlekari sada mogu optimalno da koriste dostupne sirovine“, ističe Korstian Blokland, šef odeljenja za inovacije ove kompanije, dodavši da je hranjiva vrednost sveže pokošene trave za 10 do 20 odsto veća od silaže, jer nema značajnih gubitaka koji se „nakupe“ tokom berbe, konzerviranja i ishrane.

Reč je o prvom konceptu za potpuno autonomnu kosidbu i ishranu svežom travom. Uz pomoć ovog sistema proizvođači mleka mogu da koriste veliki deo svog travnjaka za proizvodnju svežeg stočnog krmiva.

Štedi više od dva dinara po litri mleka

Treba napomenuti da je ovo rešenje u potpunosti kompatibilno sa cirkularnom ekonomijom na farmi, istovremeno sistem štedi rad farmera, a smanjuje i troškove ishrane.

Zasnovano je na električnom vozilu koje samostalno kosi, tovari i raspoređuje travu u staji.

Exos, krave snabdeva svežim izvorom hrane i danju i noću„, napomenuo je Blokland rekavši da to poboljšava ukus i utiče na unos.

Ručno hranjenje krava u staji svežom travom zasniva se na istom principu, ali mogućnosti su ograničene i veoma radno zahtevne. Ovaj sistem radi 24 sata dnevno, tako da nije ograničen radnom snagom ili vremenom.

Sa ovim robotom Lely uvodi inovaciju koja je u potpunosti kompatibilna sa prelazom na održiv i kružni način proizvodnje mleka. Automatsko hranjenje svežim izvorom hrane rezultira znatnim uštedama. Na primer, ako je farma koristi više, treba joj manje silaže i može uštedeti na koncentratima i ostalom krmivu za životinje.

Iskustvo na oglednim gazdinstvima pokazalo je da mlečna farma može tokom vegetacije, od ranog proleća do kasne jeseni, da ispuni polovinu svojih potreba za krmivima pomoću sveže trave. Takođe, ušteda može biti više od dva centa (2,35 dinara) po litri mleka.

Sistem nadgleda udeo sveže trave u obroku

Prilagođen je svakodnevnim potrebama krava i dizajniran tako da iskoristi dugu sezonu kosidbe na najbolji mogući način. Mala težina robota i tehnologija prilagođena zemljištu obezbeđuje njegovu primenu od ranog proleća pa sve do kasne jeseni. Takođe, njegov pažljiv način kosidbe održava travu svežom i ukusnijom.

Exos deluje zajedno s Lely Vector sistemom za automatsko hranjenje. Oba naizmenično pružaju svežu travu i ostale delove krme, uz neprestano nadgledanje njenog udela u obroku. Uređaj takođe, prikuplja podatke na terenu, tako da stočar može u bilo kom trenutku odmah da reaguje na smanjenje zaliha.

Prvi prototipovi ove mašine već rade na oglednim farmama, gde će se opsežnim ispitivanjem u svakodnevnoj praksi dobiti što više podataka o autonomnoj kosidbi.

U narednim godinama naša kompanija će i dalje razvijati sistem kako bi on bio komercijalno dostupan“, zaključio je Blokland.

Automatska prihrana sledeći je korak

Jedna od stvari koje ova kompanija istražuje je korišćenje sistema za doziranje određene količine osoke prilagođeno svakom lokalitetu. To je nastavak sistema Lely Sphere koji stvara korisna đubriva – azotno, fosforno i kalijumovo.

Revolucija za farme: Nova aplikacija, mašina za snabdevanje svežom travom i proizvodnju stajnjaka

Inače, kompanija je osnovana davne 1948. godine, a više od 25 godina prednjači u prodaji i usluzi automatizovanih sistema za mužu, neprestano radeći na inovacijama kako bi poljoprivrednicima obezbedila vrhunske proizvode koji olakšavaju njihovo poslovanje.

Kako Lely Exos radi u praksi možete pogledati u videu:

Autorka

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*