„Džepni agronom“ na sajmu Fruit Logistica u Berlinu

U okviru trodnevne sajamske manifestacije Fruit Logistica u Berlinu poljoprivrednici u oblasti voćarstva i povrtarstva imali su priliku da čuju i vide nešto potpuno novo.

Reč je o Start Up Day-u koji je po prvi put organizovan u okviru ovog sajma i na kojem je 19 mladih kompanija imalo priliku da izloži svoj proizvod uz još 3.200 izlagača koliko ih je ukupno bilo na sajmu.

Mnogi proizvođači su usmereni na tradicionalan pristup u proizvodnji, ali takav pristup na ovako brzo rastućem tržištu ne može još dugo da opstane.

Moderne tehnologije koje su dostupne u 21. veku omogućavaju proizvođačima da budu efikasniji u obavljanju svojih poslova i smanje nepotrene troškove.

Nisu samo izlagači imali svojih 5 minuta već su i posetioci mogli da se predstave velikim kompanijama u oblasti voćarstva i povrtarstva.

Tako su mnogi izlagači iz Srbije, Makedonije, Francuske, Belgije, Poljske,
Turske i Mađarske imali priliku da čuju za MapMyApple, aplikaciju za mobilni telefon namenjenu proizvođačima jabuke.

Velika većina prepoznala je potrebu za postojanjem ovakve aplikacije na tržištu, na kojem nisu videli sličan proizvod namenjen konkretno uzgoju jabuke.

Regija Trentino je u svetu poznata po svojim jabukama i najnaprednijoj tehnologiji u njihovoj proizvodnji.  Samo u ovoj regiji proizvede se 70% ukupne proizvodnje jabuka Republike Italije, a 15% ukupne evropske proizvodnje ovog voća. 

Predstavnik kompanije FROM Societa, Nicola Zanotelli, iz Italije, smatra da voćari trebaju više da se oslanjaju na moderne tehnologije, da više nije dovoljno da se beleži evidencija radova po sveskama i da su moderne tehnologije nešto što će sigurno mlađe generacije koristiti a na šta i starije mogu da se oslone obzirom da su vrlo jednostavne za upotrebu.

MapMyApple daje dnevno ažurirane preporuke za 4 osnovne agro-mere: fertirigaciju, navodnjavanje, prskanje i ostale radove.

Na osnovu podataka koje proizvođač unosi prilikom registracije (fenofaza, površina voćnjaka, godina sadnje, tip zemljišta) aplikacija proračunava planirane prinose, i na bazi lokacije putem satelitskih kamera daje vizuelne informacije o sušnim poljima kao i preciznu prognozu.

Aplikacija je na srpskom i engleskom jeziku i u toku proteklih godinu dana registrovano je više od 200 proizvođača jabuke koji za MapMyApple kažu da je poput „džepnog agronoma“ kojeg svi mogu priuštiti.

Pročitajte njihova iskustva i više o aplikaciji na web-sajtu aplikacije.

Izvor Poljosfeara.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*