Duža sezona cvetanja loša za pčele?

Naučnici sa Državnog univerziteta u Severnoj Karolini došli su do čudnog paradoksa dok su analizirali ponašanje pčela na visokim nadmorskim visinama.

Proučavali su tri vrste pčela u subalpskim područjima, odnosno 43 lokacije i podatke o cvetanju bilja i drveća, kako bi shvatili kako klimatske promene mogu uticati na oprašivače.

Prvi deo njihovog otkrića bio je vrlo predvidljiv – tokom poslednje četiri decenije, više temperature i manje snega doveli su do dužeg perioda cvetanja.

Ista količina cvetova u dužem razdoblju

Podatak bi se činio odličnim za pčele, ali, nije baš tako. Istraživanje je pokazalo da se topliji dani, duži period proleća i leta, manje padavina podudaraju sa podatkom da se pogoršava stanje pčela.

To znači da duža sezona cvetanja ne mora značiti i bolju sezonu. Naime, nije da biljke u tom periodu proizvode više cvetova ili dugotrajnije cvetove, nego proizvode istu količinu cvetova, ali u dužem razdoblju.

Kao kada ručak jedete šest sati

Uporedimo to sa ljudskim obrokom. To je kao da ste uzeli svoj ručak i umesto da ga pojedete odjednom, jedete ga po malo, i tako šest sati. Pauza za ručak može biti duža, ali još uvek imate istu količinu hrane.

Studija ne nudi nikakva rešenja, ali ovo je ipak jedna u nizu informacija o tome kako biljke i životinje, posebno uključujući važne oprašivače, reaguju na klimatske promene.

Foto: Jiricek72 / Pixabay

Izvor:  www.agroklub.rs   Autorka Maja Celing Celić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*