Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem 9. i 10. februara 2019.

Državni pčelarski sajam važan i pčelarima i potrošačima pčelinjih proizvoda.

U organizaciji SPOS-a, 9. i 10. februara 2019. godine održaće se u Beogradu XI Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem, sa kompleksnim prodajnim, izložbenim, obrazovnim, promotivnim, privrednim i turističkim sadržajem. 

Panel diskusija o ključnom razvojnom pitanju za pčelare SPOS-a

Na Sajmu će u subotu, 9. februara 2019. u 11 časova biti organizovana panel diskusija na temu „KAKO DA SRPSKI MED POSTANE SVETSKI MALOPRODAJNI BREND“

Ovo pitanje, vredno desetine miliona dolara, nakon završetka Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, postaće ključno razvojno pitanje za pčelare SPOS-a. 

Svaki procenat povećanja prodaje meda u malim pakovanjima a ne u buradima kao što je do sada bilo dominantno, donosiće pčelarima značajne dodatne prihode, posebno ako uspemo da med na taj način plasiramo u svetske maloprodajne lance bez posrednika, što nije lako, ali ne i nemoguće za vrhunski proizvod kakvim raspolažemo, navodi se na sajtu SPOS-a.

11.00-11.10 Uvodno izlaganje predsednika SPOS-a dr med. Rodoljuba Živadinovića

11.10-12.00 Panel diskusija domaćih i svetskih marketinških stručnjaka, predstavnika reprezentativnih firmi kupaca i pakera meda, predstavnika brojnih institucija iz zemlje i inostranstva 

Predavanje nemačkog stručnjaka za pčele 

Istog dana pčelari će imati priliku da prisustvuju međunarodnom stručnom seminaru „PČELE NE UMIRU OD ZIME“. 

Predavač na seminaru je dr sc. Wolfgang Ritter, nemački biolog i melitolog, stručnjak za zdravlje pčela, autor nekoliko knjiga i više od 600 naučnih članaka, ali i pčelar praktičar sa preko 40 godina iskustva u pčelarenju. Diplomirao je hemiju i biologiju na Johan Volfgang Gete Univerzitetu, a doktorirao na Institutu za istraživanje pčela Oberursel.

Predavao je 11 godina ekološku poljoprivrednu ekonomiju na Univerzitetu u Kaselu. Nekoliko decenija bio je vodeći stručnjak i direktor referentne laboratorije Svetske zdravstvene organizacije za zdravlje životinja (OIE) na Institutu za zaštitu životinja i kontrolu hrane u Frajburgu, Nemačka. Kao vrhunski stručnjak savetovao je nekoliko vlada, organizacija i pčelara širom sveta na temu zdravlja pčela i održivi načini pčelarenja. 

12.00-14.00 Prirodno pčelarenje kao pomoć pčelama da se lakše izbore sa varoom i pratećim virusima 

14.00-16.00 Razgovor sa pčelarima – pitanja i odgovori na sve teme (pripremite pitanja u pisanom obliku) 

U nedelju, 10. februara, od 11 do 12.30. časova inovatori će predstaviti inovacije – takmičarski deo. Glavni kriterijumi za ocenjivanje inovacija biće jednostavnost primene u praksi i unapređenje ekonomičnosti pčelarenja inovacijom.

Proglašenje najboljih inovacija biće u 13 sati, a najbolji inovator dobija i besplatni štand na Pčelarskom sajmu u Celju u Sloveniji koji će se održati marta 2020. godine.

Ulaz besplatan za one koji žele da kupuju pčelinje proizvode

SPOS je, kako su najavili iz saveza, obezbedio da ulaz na sajam bude besplatan za građane koji dolaze da kupuju pčelinje proizvode, u izdvojenom delu Hale 2 Beogradskog sajma, kao i ulaz za članove SPOS-a (obavezno poneti ID karticu SPOS-a koja je besplatna ulaznica, ali morate biti član za 2019. godinu kako bi vam ID kartica bila aktivna). Ulaz za pčelare koji nisu u SPOS-u iznosi 350 dinara za jedan ulazak.

Prošle godine Sajam je posetilo skoro 10.000 pčelara. 

U SPOS-u očekuju još veću posećenost i značajno veći broj izlagača, i navode da je interesovanje za sajam očekivano veliko, nakon spektakularnog uspeha dosadašnjih sajmova.  

VIŠE INFORMACIJA O SAJMU I USLOVIMA IZLAGANJA NA SAJMU OVDE

Izvor: poljosfera.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*